Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Zemplínske múzeum pripravilo výstavu Štefana Bubána Milovaný Zemplín

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Bubán, rodák z Pavloviec nad Uhom, sa narodil v roku 1932 a študoval výtvarný odbor v Prešove a na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Michalovce 4. septembra (TASR) - Zemplínske múzeum v Michalovciach pripravilo výstavu maliara Štefana Bubána. Výstava s názvom Milovaný Zemplín bude sprístupnená vo výstavných priestoroch západného krídla múzea. Ako TASR informovala riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková, vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (5. 9.) o 17.00 h.

Bubán, rodák z Pavloviec nad Uhom, sa narodil v roku 1932 a študoval výtvarný odbor v Prešove a na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas svojej umeleckej kariéry žil a tvoril v Trebišove, jeho diela prešli viacerými fázami vývoja. V začiatkoch tvorby sa Bubán venoval figurálnym kompozíciám s charakteristickou deformáciou figúr, neskôr sa však sústredil na krajinomaľbu. Jeho práce často zobrazujú krajinné motívy Východoslovenskej nížiny. V súčasnosti sa jeho tvorba vyznačuje modernistickým štýlom.

"Prezentácia umeleckých skvostov význačnej osobnosti regiónu, ktorej dlhoročné výtvarné dielo prekročilo hranice krajiny, je pre Zemplínske múzeum významnou udalosťou," uviedla Rovňáková s tým, že pre návštevníkov bude sprístupnená v rámci otváracích hodín v priestoroch západného krídla. Výstava potrvá do 10. októbra.