Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Žiarsky festival remesiel priblíži zvyky dožinkových slávností

Ilustračné foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Ako informovali organizátori, festival remesiel otvorí svoje brány o 14.00 h.

Žiar nad Hronom 10. septembra (TASR) - V záhrade Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom sa v sobotu 14. septembra uskutoční ďalší ročník Žiarskeho festivalu remesiel. Súčasťou podujatia bude aj vystúpenie folklórnej skupiny (FS) Bažalička z cyklu Ľudová klenotnica.

Ako informovali organizátori, festival remesiel otvorí svoje brány o 14.00 h. Pripravený bude pre návštevníkov jarmok remesiel, tvorivé dielne, tradičné detské hry, sokoliari, vystúpenie folkloristov, ale aj ochutnávka tradičných jedál a nápojov.

Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, pripomenie FS Bažalička ukážkou dožinkových slávností a zvykov zaužívaných pri poďakovaní za úrodu v programe So žatevným vencom. Vystúpenie je v programe o 17.00 h.

Folklórna skupina Bažalička zachováva autentický folklór, udržiava zvykoslovia a tradície obce, uchováva a zveľaďuje kroj. Pravidelne sa zúčastňuje na folklórnych podujatiach v rámci regiónu, Slovenska, ale aj v zahraničí, a získala mnohé ocenenia na regionálnej i celoslovenskej úrovni.