Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Žilina má v pláne urbanistickú štúdiu na revitalizáciu Soliniek

Žilinská radnica, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa aktuálnych údajov v súčasnosti žije na sídlisku Solinky 11.577 obyvateľov.

Žilina 28. augusta (TASR) - Žilinská radnica plánuje v spolupráci s útvarom hlavného architekta (ÚHA) prípravu urbanistickej štúdie na revitalizáciu sídliska Solinky. Podľa žilinskej hovorkyne Zuzany Ondrášovej by jej výsledkom mal byť nielen vylepšený estetický vzhľad sídliska, ale aj vyššia kvalita života jeho obyvateľov. Tí sa do prípravy štúdie môžu zapojiť vyplnením krátkeho dotazníka.

Medzi hlavné priority revitalizácie patrí obnova verejných priestranstiev, modernizácia infraštruktúry pre peších i cyklistov, parkovanie či verejná zeleň. "Obzvlášť dôležitými časťami návrhu budú detské ihriská a prvky malej architektúry, ako osvetlenie, lavičky, smetné koše. Pri celkovom návrhu bude kladený dôraz na aplikáciu opatrení na zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy, ku ktorým patrí napríklad doplnenie stromov, izolačnej zelene a návrh vodozádržných opatrení," uviedla Ondrášová.

Podľa aktuálnych údajov v súčasnosti žije na sídlisku Solinky 11.577 obyvateľov. Územie riešené v plánovanej štúdii má rozlohu približne 49 hektárov je vymedzené Centrálnou a Obvodovou ulicou. "Keďže obyvatelia danej lokality poznajú svoje okolie najlepšie, môžu formou dotazníka vyjadriť svoje názory, postrehy a pripomienky ku každodennému životu na sídlisku. Priebeh a výsledky práce architektov budú pre verejnosť dostupné na webových stránkach mesta Žilina a ÚHA," dodala Ondrášová.