Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Regióny

Žilinskí poslanci odsúdili vojenský útok Ruskej federácie na Ukrajinu

Na archívnej snímke primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mestskí poslanci schválili zároveň aj ukončenie dohôd s partnerskými mestami Krasnojarsk (Ruská federácia) a Grodno (Bieloruská republika).

Žilina 7. marca (TASR) – Mesto Žilina dôrazne odsudzuje bezdôvodný vojenský útok Ruskej federácie na Ukrajinu, ktorý je hrubým porušením medzinárodného práva a princípov Charty Organizácie spojených národov. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré schválili na pondelkovom mimoriadnom rokovaní poslanci žilinského mestského zastupiteľstva (MsZ).

Vo vyhlásení mestskí poslanci podporili Ukrajinu a jej občanov v boji za slobodu, demokraciu, štátnu suverenitu a územnú celistvosť. Ruskú federáciu vyzvali na okamžité zastavenie vojenského konfliktu a stiahnutie ozbrojených síl a vojenskej techniky z územia Ukrajiny a na rešpektovanie nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. "Mesto je pripravené v spolupráci s neziskovými organizáciami a dobrovoľníkmi poskytnúť nevyhnutnú pomoc každému utečencovi, ktorý bude na území nášho mesta hľadať útočisko," schválili poslanci vo vyhlásení.

Mestskí poslanci schválili zároveň aj ukončenie dohôd s partnerskými mestami Krasnojarsk (Ruská federácia) a Grodno (Bieloruská republika). "Ukončenie partnerstva je vyjadrením nesúhlasu s násilnými krokmi týchto krajín proti slobode, životu a ľudskosti. Aj v mene tých obyvateľov Ruskej federácie a Bieloruska, ktorí ho dnes sami vyjadriť nemôžu. Po ukončení vojny na Ukrajine a zmene režimu v Ruskej federácii a Bielorusku je MsZ pripravené partnerstvo s týmito mestami obnoviť," uvádza sa v dôvodovej správe.

"MsZ deklaratívnym spôsobom potvrdilo jasný postoj k tomu, čo sa dnes na Ukrajine deje. Potvrdilo, že odsudzujeme agresiu a narušenie územnej celistvosti Ukrajiny a to, že tam ľudia trpia. Žilina vydáva signály od prvého dňa agresie na Ukrajine. Či už sviečkovým pochodom, koncertom na pomoc Ukrajine, zbierkami, účasťou dobrovoľníkov na hraniciach alebo aktivitami v meste," povedal po hlasovaní o deklarácii primátor Žiliny Peter Fiabáne.