Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Zoborské ferraty vlani absolvovalo vyše 2000 ľudí

Na archívnej snímke Pyramída v Nite. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pribudli štyri nové trasy rôzneho stupňa obtiažnosti, čím sa počet trás rozšíril na súčasných osem.

Nitra 22. augusta (TASR) - Druhá etapa zoborských ferrát v Nitre je oficiálne sprístupnená pre verejnosť. Pribudli štyri nové trasy rôzneho stupňa obtiažnosti, čím sa počet trás rozšíril na súčasných osem. Projekt realizovala Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Nitriansky kraj.

Štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu SR Marek Harbuľák informoval, že ministerstvo poskytlo v tomto roku NOCR dotáciu 97.000 eur, z nej 32.000 eur bolo určených na rozšírenie ferrát. "Celkovo sme v tomto roku vyčlenili pre všetky organizácie cestovného ruchu, krajské i oblastné, sumu 9,5 milióna eur. V budúcom roku bude táto suma vyššia, sme pripravení podporiť všetky dobré projekty, ktoré prispejú k rozvoju cestovného ruchu v regiónoch," povedal Harbuľák.

V rámci druhej etapy budovania projektu Via ferraty Zobor pribudli trasy jelšová, pavúčia, vtáčia a traverz k pavúčej a vtáčej. Práve tieto dve ferraty sú určené len pre skúsených lezcov, upozornila NOCR. Súčasťou druhej etapy bola aj realizácia úpravy nového zostupového chodníka na severovýchodnom okraji skál pod Pyramídou.

Nitrianske ferraty boli sprístupnené priamo pod vrcholom Pyramídy v septembri 2022. Andrej Berkes z NOCR zhodnotil, že v minulom roku bolo zapožičaných vyše 1400 ferratových setov a zoborské ferraty absolvovalo vyše 2000 ľudí.