Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Zvolen upratuje cintoríny, odvážajú lístie i orezávajú stromy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V týchto dňoch sú na cintorínoch aj veľké nádoby na odpad. Určené sú pre všetkých, ktorí v predstihu upravujú miesta posledného odpočinku svojich blízkych.

Zvolen 25. októbra (TASR) - Mesto Zvolen pred nadchádzajúcim Sviatkom všetkých svätých v týchto dňoch upratuje svoje cintoríny. Súčasťou je úprava zelene vrátane odvozu lístia či orezávania stromov. TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Dodal, že sa starajú aj o celkovú čistotu priestorov. "Kontrolou prechádza aj verejné osvetlenie, aby bolo plne funkčné a ľudia sa mohli bez problémov presúvať po priestoroch cintorínov aj v neskorších večerných hodinách," objasnil.

Ako ďalej uviedol, v týchto dňoch sú na cintorínoch aj veľké nádoby na odpad. Určené sú pre všetkých, ktorí v predstihu upravujú miesta posledného odpočinku svojich blízkych. "Zaplnené nádoby pravidelne vyvážajú a nahrádzajú prázdnymi," povedal. S problematikou odpadu sa podľa neho spája aj kampaň, do ktorej sa pustila samospráva spoločne s občianskym združením Očami prírody. Cieľom je znížiť množstvo odpadu na cintorínoch, v prvom rade toho, ktorý sa nedá recyklovať. Spoločne upozorňujú ľudí, aby pri kúpe či výrobe uprednostnili dekorácie z udržateľných materiálov. "Nezaťažia tak prírodu a miestam posledného odpočinku dajú estetickejší vzhľad," zdôraznil.

Kampaň podľa neho vyvrcholí počas nadchádzajúcich sviatkov, keď budú aktivisti priamo na cintorínoch, aby pomohli s triedením vyprodukovaného odpadu. "Práve s ohľadom na prírodu sme napríklad prijali rozhodnutie, že pred vchodom do hlavného cintorína sa budú predávať iba živé kvety či sklenené kahance," priblížil.

Poznamenal, že cintoríny budú aj počas sviatkov otvorené 24 hodín denne. "Vieme, že mnohí návštevníci prichádzajú k hrobom zďaleka, budú tak mať možnosť dostať sa na miesto posledného odpočinku v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu," vysvetlil. Na bezpečnosť v ich blízkosti budú zároveň počas sviatkov dohliadať posilnené hliadky mestskej polície.