Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Zvýšený záujem o rozbor teplej vody na baktériu nezaznamenali

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Baktéria Legionella spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba a útočí na pľúca, pričom má prejav podobný ako zápal pľúc.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) nezaznamenala zvýšený záujem o rozbor teplej vody na baktériu Legionella. Nemá tak ani žiadne informácie o tom, že by sa baktéria v teplej vode vyskytovala. Pre TASR to uviedla z oddelenia komunikácie BVS Alexandra Maszayová.

"Rozbor ponúkame v rámci prevencie zákazníkom, ktorí majú teplotu teplej vody nastavenú nízko, napríklad pod 45 stupňov Celzia," ozrejmila Maszayová. Zároveň ak je teplota teplej vody medzi 50 až 55 stupňov Celzia a v pravidelných intervaloch sa na krátky čas zvýši na 65 až 70 stupňov Celzia, je malý predpoklad výskytu Legionelly.

"BVS garantuje kvalitu a zdravotnú bezpečnosť dodávanej pitnej vody pravidelnými kontrolami, odbermi a analýzami vzoriek vody od zdroja cez sieť až po koncového odberateľa," dodala Maszayová.

Baktéria Legionella spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba a útočí na pľúca, pričom má prejav podobný ako zápal pľúc. Ide o baktériu, ktorá obľubuje teplú vodu, v ktorej sa aj rozmnožuje. Do tela sa dostáva vdýchnutím aerosólu. Baktéria väčšinou nepredstavuje zdravotné riziko, čo však nemusí platiť pre ľudí so zníženou imunitou.