Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

A. Danko: Navýšenie platov učiteľov je prvým krokom k reforme školstva

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda odsúhlasila učiteľom zvýšenie tarifných platov o šesť percent od 1. septembra tohto roka. Ďalšie zvýšenie platov o šesť percent bude podľa znenia kompromisnej dohody aj v septembri 2018 a 2019.

Bratislava 24. júla (TASR/TERAZ.sk) - Každoročné navýšenie platov učiteľov v regionálnom a vysokom školstve o šesť percent je prvým krokom k naštartovanej reforme školstva. Tvrdí to predseda Národnej rady (NR) SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. "Nájsť kompromis je umením racionálnej a systémovej politiky. Tento dnešný krok ukazuje, ako sa to dá," vyhlásil Danko.

Reaguje tak na rozhodnutie vlády SR, ktorá dnes odsúhlasila kompromisné riešenie medzi Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vládou. Podľa neho by sa platy v školstve mali zvýšiť o šesť percent k 1. septembru tohto roka a rovnako tak v nadchádzajúcich dvoch rokoch. Programové vyhlásenie vlády garantuje zvyšovanie platov aj v roku 2020.



Polepšiť by si mali nielen učitelia v regionálnom a vysokom školstve, zvýšenia by sa mali dočkať aj zamestnanci v materských školách, centrách voľného času, školských kluboch detí či základných umeleckých školách (ZUŠ), ktoré dostávajú financie od miest a obcí, nie od štátu.

"Obzvlášť ma teší, že vláda dokonca predbieha svoje programové vyhlásenie, v ktorom sme dali prísľub navyšovania miezd pedagógom k 1. januáru," dodal Danko.

Vláda na dnešnom rokovaní odsúhlasila učiteľom zvýšenie tarifných platov o šesť percent od 1. septembra tohto roka. Ďalšie zvýšenie platov o šesť percent bude podľa znenia kompromisnej dohody aj v septembri 2018 a 2019.