Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Danko: Smer-SD, SNS a Hlas-SD tvoria stabilnú koalíciu

Na archívnej snímke Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Jakub Kotian

Čo sa týka zvyšovania minimálnej mzdy, odmieta naratív, že SNS niečo blokuje.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. júna (TASR) - Vládna koalícia je stabilná. Vyhlásil to predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko na utorkovej tlačovej konferencii. Odmieta informácie o konflikte v koalícii či vyjadrenia, že SNS blokuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy.

"Smer-SD, SNS a Hlas-SD tvoria stabilnú koalíciu," zdôraznil Danko. Občanom chce podľa vlastných slov vyslať signál, že v koalícii nie je žiaden problém. Podotkol, že rokovanie NR SR je bez problémov, vládne návrhy prechádzajú. "Vláda vládne, prijali sme naozaj ťažké zákony," uviedol a poukázal napríklad na novelu Trestného zákona či na zákon o STVR.



Čo sa týka zvyšovania minimálnej mzdy, odmieta naratív, že SNS niečo blokuje. Podotkol, že rezort práce ešte nemá stanovisko od ministerstva financií a aj národniari čakajú, aký efekt bude mať návrh na štátny rozpočet. "Pre nás je dôležité, aby sme nerozbíjali štátny rozpočet," povedal líder SNS. Skonštatoval tiež, že keď sa bude zostavovať rozpočet, SNS bude možno žiadať aj nastavenie minimálnych dôchodkov. Debata podľa jeho slov patrí na koaličnú radu, verí v skorý návrat premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Danko zopakoval, že nová situácia nastala aj po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta SR. Hlas-SD tak má podľa neho nesporne jednu z najsilnejších pozícií vzhľadom na posty v štátnej správe, na ministerstvách a v prezidentskom úrade. Odmieta, že by "niekto niekoho tlačil k stene". Naďalej však považuje za ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Poďakoval sa za podobné vyjadrenia Smeru-SD. Diskutovať v koalícii preto podľa Danka treba, či už to bude o koaličnej zmluve alebo o fungovaní koalície.