Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Aevis: Potrebujeme zodpovedný prístup k informovaniu o medveďoch

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Podľa odborníka na medvede Michala Kalaša za bežných okolností jedinec utečie hneď, ako človeka zaregistruje. Útoky na turistov označil za veľmi vzácne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. októbra (TASR) - Nezisková organizácia Aevis vyzvala ministerstvo životného prostredia (MŽP), aby spustilo celoplošnú kampaň, ktorá by verejnosti poskytla objektívne informácie o medveďoch. Ako vo štvrtok poznamenal riaditeľ Aevis Rastislav Mičaník, šírenie strachu poškodzuje cestovný ruch v regiónoch a vytvára zbytočné konflikty.

"Medveď je prirodzeným obyvateľom našich lesov, no štát zanedbáva svoju povinnosť informovať turistov a obyvateľov o tom, ako sa správať v prírode a ako reagovať pri stretnutí s ním. Následné konflikty sú často riešené neprimeranou reguláciou medveďov namiesto dôslednej prevencie a vzdelávania," uviedli z organizácie.

Podľa odborníka na medvede Michala Kalaša za bežných okolností jedinec utečie hneď, ako človeka zaregistruje. Útoky na turistov označil za veľmi vzácne. "Aj keď sú tieto udalosti náhodné, pochopením rizík a spôsobu života medveďa môžeme prípadné konflikty výrazne znížiť. Je potrebné si uvedomiť, že v krajinách, kde medvede zdieľajú životný priestor s ľuďmi, nie je možné úplne vylúčiť vzájomný stret," skonštatoval.

Kalaš podotkol, že hory sú jediné útočisko, ktoré medvede majú, no zároveň ich navštevujú milióny ľudí. "Z tohto počtu je jasné, že medvede sa snažia konfliktom s človekom vyhnúť," doplnil.

Nezisková organizácia deklarovala, že roky aktívne pôsobí v Národnom parku Poloniny a supluje v tomto regióne úlohu MŽP. Verejnosti poskytujú rady, ako sa správať pri stretnutí s medveďom. Mičaník ubezpečil, že majú veľmi dobrý prehľad o dianí v oblasti cestovného ruchu v Poloninách. "Nikdy sme nemali problémy s medveďmi. Keď nás však miestni ubytovatelia upozornili, že turisti rušia pobyty a výlety do prírody zo strachu pred medveďmi, rozhodli sme sa konať," vysvetlil. Za najdôležitejšie Mičaník považuje poskytnúť verejnosti objektívne a užitočné informácie o medveďoch, v regióne to však podľa neho doteraz nikto z kompetentných nerobí.

Podľa MŽP nezisková organizácia vlastne priznáva, že aktivistická neodborná ideológia nepriniesla na Slovensku žiadnu reálnu ochranu ľudí pred útokmi medveďov. Vyplýva to zo štvrtkovej reakcie ministerstva.

Envirorezort upozornil, že premnoženie medveďa dopustilo bývalé vedenie MŽP, ktoré odmietalo aktívny manažment tejto šelmy po vzore iných štátov Európskej únie (EÚ). "MŽP pod Tomášom Tarabom (nominant SNS) presadzuje systémové a zmysluplné riešenia. Odmieta sa však nečinne prizerať, ako si hŕstka vyvolených mimovládnych organizácií a aktivistov rozdeľovali milióny eur na pseudoprojekty či prevádzku pochybných webových portálov, ktoré okrem vyciciavania peňazí daňových poplatníkov nepriniesli nič pre skutočné riešenie problémov ľudí žijúcich na vidieku," podotkli z envirorezortu pre TASR.

MŽP dodalo, že Slovensko má vďaka legislatívnym zmenám, ktoré inicioval Taraba, dostatočné efektívne nástroje v súlade so smernicou EÚ, aby medvede predstavujúce riziko pre ľudí vedeli rýchlo eliminovať. Jediné, čo sa vyžaduje pre zrýchlené konania, je mať vyhlásenú mimoriadnu situáciu. "To je v kompetencii okresných úradov, samospráv aj Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Šéf envirorezortu si počká na dôkladnú analýzu postupu ŠOP pri žiadostiach o odstreloch medveďov," uviedli z MŽP. V prípade, ak sa preukážu pochybenia, Taraba avizoval, že bude konať aj personálnymi výmenami.