Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Slovensko

Aj starší ľudia by mali dbať na fyzickú aktivitu či na zdravú stravu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Základom lepšieho stravovania by preto podľa odborníkov mali byť obmedzenie cukru, vyprážaného jedla či dopĺňanie vitamínu D.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Starší ľudia by nemali zabúdať na dostatok fyzickej aktivity, na zdravé stravovanie či pitie dostatku tekutín. Samozrejmosťou by malo byť nosenie vhodnej zubnej protézy, ak je potrebná, a naopak, tabu by malo byť fajčenie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripomína, že aj v seniorskom veku je možné zachovať si dobrú kvalitu života.

Odborníci pripomínajú, že po 60. roku života začína klesať bazálny výdaj energie. Znižuje sa aj fyzická aktivita ľudí, čoho následkom je zmenšenie svalovej hmoty a často zvýšenie rezervného tuku. "S pribúdajúcimi rokmi sa zhoršuje chrup, znižuje sa koncentrácia enzýmov, pohyb svalstva tráviaceho traktu a schopnosť vstrebávania živín, zhoršuje sa tolerancia glukózy a znižuje sa funkcia obličiek," pripomína ÚVZ.

Základom lepšieho stravovania by preto podľa odborníkov mali byť obmedzenie cukru, vyprážaného jedla či dopĺňanie vitamínu D. Celodenný príjem energie by z viac ako 60 percent mali tvoriť najmä komplexné polysacharidy ako obilniny, zemiaky a ryža, pretože sú ľahko stráviteľné. Dôležité je aj zníženie príjmu rafinovaného cukru pre možnosť zhoršenia regulácie cukru v krvi. Energia získavaná vo forme tukov, najmä rastlinných, ktoré neobsahujú cholesterol, by mala byť v rozsahu do 25 percent. Odborníci pripomenuli, že potraviny smažené či pečené na tuku staršie osoby horšie tolerujú, pretože zaťažujú tráviaci systém.
Ilustračná foto.
Foto: TASR - Marko Erd

Z bielkovín sú vhodné mliečne výrobky, hydina, ryby, menej chudé červené hovädzie alebo bravčové mäso. Vhodné sú aj rastlinné proteíny, napríklad zo strukovín, tie však nemusia byť dobre znášané pre možný vznik gastrointestinálnych problémov. Keďže vo vyššom veku je už častá osteoporóza, deficit príjmu vápnika a vitamínu D treba dopĺňať.

Samozrejmosťou by mal byť dostatočný príjem zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, ktorý napomáha peristaltike čriev. Vhodné je obmedziť potraviny s vysokým obsahom soli, teda napríklad údeniny, konzervované potraviny, slané oriešky či lupienky. Potravu je lepšie konzumovať v priebehu dňa častejšie, a to päť až sedemkrát denne a v menších množstvách, aby sa predišlo problémom ako pálenie záhy či zápcha.

Príjem tekutín by mal byť rovnomerný počas celého dňa. Odborníci dodali, že u starších osôb sa odporúča postaviť si nádobu s vodou na dobre viditeľné miesto, aby ju mali celý deň na očiach a nezabúdali na pitný režim. Vo vyššom veku pocit smädu klesá, vhodné je pripomínať si pitný režim napríklad vo forme pripomienok na chladničke alebo nosením plnej fľaše všade so sebou.