Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Akadémia ozbrojených síl privítala 240 prvákov, medzi nimi 60 žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Noví prváci majú pred sebou sedemtýždňový základný vojenský výcvik.

Liptovský Mikuláš 5. augusta (TASR) - Akadémia ozbrojených síl (AOS) generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši privítala 240 nových prvákov. Z nich je 180 mužov a 60 žien. TASR o tom informovala odborná referentka - špecialistka AOS Erika Szuperáková s tým, že nastúpili k 1. augustu.

V akademickom roku 2024/2025 navyšujú počty študentov prvého ročníka študujúcich v Liptovskom Mikuláši. "Znamená to, že v septembri nastúpi na AOS 211 študentov v rámci štyroch študijných programov. Ďalší z celkového počtu prijatých budú študovať na Vojenskej lekárskej fakulte Univerzity obrany v Hradci Králové, konkrétne ide o ôsmich študentov. Na Fakulte vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brne budú traja študenti," vymenovala odborná referentka. Doplnila, že zvyšných 18 kadetov bude na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach. Popri vysokoškolských povinnostiach budú všetci vykonávať vojenský program, za ktorý bude zodpovedať AOS.

Noví prváci majú pred sebou sedemtýždňový základný vojenský výcvik. Ten sa tento rok uskutoční v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine. Strelecká príprava bude vo vojenskom výcvikovom priestore Turecký vrch. Po návrate z Martina si začnú plniť študijné povinnosti už priamo na škole.