Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Slovensko

Ako si užiť sviatky bez tráviacich ťažkostí? Toto sú rady odborníkov

Na snímke domáce vianočné koláče. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vedkyne pripomínajú, že metabolizmus nemá "prázdniny", a preto nikdy nie je neskoro začať cvičiť, zdravšie sa stravovať a byť aktívny.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Vianočné sviatky sú často spúšťačmi nadmerného a nevhodného jedenia. Odborníčky na zdravú výživu, diabetes a pohyb z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) pripomínajú niekoľko zásad, ktoré pomôžu predísť tráviacim ťažkostiam a vychutnať si vianočné sviatky v zdraví. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Zvýšené pracovné či osobné napätie sa môže premietnuť až do emocionálneho prejedania. Sú aj takí jedinci, ktorí jedlom alebo pitím umocňujú svoj pocit pohody. Nerešpektujú pritom pocit sýtosti a jedia, aj keď už majú dosť, len preto, lebo im to chutí a majú z jedla pôžitok," vysvetlila Adela Penesová z Ústavu klinického a translačného výskumu BMC SAV, ktorá zároveň pripomína, že práve počas Vianoc prichádzajú ľudia najčastejšie na pohotovosť so žlčníkovými záchvatmi, podráždeným žalúdkom či so zápalom pankreasu.

Rizikom počas Vianoc nemusí byť len nadmerné jedenie, ale aj zanedbanie pohybu. Odborníčky apelujú, aby ľudia boli aktívni aj počas sviatkov. "Práve zvýšenie výdaja energie pri pohybe nám môže pomôcť vyrovnať sa s extra vianočnými kalóriami tak, že ich spálime a neuložíme do našej tukovej ‚špajzy‘," dodala Barbara Ukropcová z Ústavu experimentálnej endokrinológie BMC SAV a zdôrazňuje, že každodenný pohyb je najlepším darčekom, ktorý môžeme darovať svojmu zdraviu.

Na archívnej snímke domáce vianočné medovníky.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Vedkyne pripomínajú, že metabolizmus nemá "prázdniny", a preto nikdy nie je neskoro začať cvičiť, zdravšie sa stravovať a byť aktívny. Najlepšie je podľa nich začať hneď, a preto pri príležitosti blížiacich sa sviatkov pripomínajú princípy, na ktoré by sme mali pri príprave slávnostných pokrmov a slávení Vianoc pamätať.

Jedným z nich je zdravý jedálniček aj počas vianočného obdobia. Denne si podľa odborníčok majú ľudia dopriať jednu až dve porcie ovocia a tri až štyri porcie zeleniny či hrsť orechov. Preferovať sa majú potraviny s obsahom vlákniny a celozrnné pečivo, koláče a sladkosti pripravovať s nižším obsahom cukru a nepreháňať to s alkoholom. Upozorňujú aj na to, aby sa nezabudlo na pitný režim.

Podľa odborníčok tradičný štedrovečerný pokrm kapor nemusí byť vysmážaný. Lepšie je rybu upiecť, dochutiť bylinkami, citrónovou šťavou či zapiecť so zeleninou. Zemiakový šalát si majú ľudia dopriať v zdravšej verzii. "Buďme aktívni aj počas sviatkov. Každý deň si doprajme pobyt na čerstvom vzduchu, či už ste na horách alebo nie. Využime každú možnosť vyjsť von, aktívne sa hýbať, prípadne stráviť čas v prírode. Chôdza je najprirodzenejší pohyb, preto sa snažme denne chodiť aspoň na hodinové prechádzky svižným tempom. Pri takejto prechádzke môžeme spáliť okolo 250 až 300 kalórií," dodali odborníčky.