Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Slovensko

Amnesty International vyzýva prezidenta, aby vetoval zákon lex atentát

Na sníme riaditeľ Amnesty International Slovensko (AIS) Rado Sloboda. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa AI všeobecné a plošné zákazy bez ohľadu na konkrétne okolnosti prípadu nie sú v súlade s Európskym dohovorom pre ľudské práva.

Bratislava 27. júna (TASR) - Mimovládna organizácia Amnesty International (AI) vyzýva prezidenta Petra Pellegriniho, aby vetoval balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie lex atentát, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Namieta predovšetkým obmedzenie zhromažďovacieho práva. Balík opatrení podľa jej slov obmedzuje aj slobodu prejavu, združovania a prístup k informáciám.

Za nedostatočné považuje AI aj zmeny, ktoré vláda urobila v návrhu zákona po ich kritike. "Je síce pravda, že vláda urobila v návrhu zákona po širokej kritike od nás a ďalších organizácií či inštitúcií zmeny, tie sú však ohromne nedostatočné a nemenia drastickosť zásahu do ľudských práv, ktorý tento zákon predstavuje," uviedol riaditeľ Amnesty International Rado Sloboda. Namietal aj ochranu verejného poriadku a bezpečnosti prostredníctvom plošného zákazu zhromažďovania v okolí budov vlády, parlamentu, Ústavného súdu SR alebo sídla hlavy štátu.

Podľa AI všeobecné a plošné zákazy bez ohľadu na konkrétne okolnosti prípadu nie sú v súlade s Európskym dohovorom pre ľudské práva. AI však akceptuje, že povinnosťou zodpovedných orgánov je chrániť právo pokojne sa zhromažďovať vrátane povinnosti umožniť pokojné zhromaždenia aj v prípadoch, keď môže byť zhromaždenie nepríjemné.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNĽP) namietalo prijímanie návrhu zákona cez skrátené legislatívne konanie. "Prijímanie návrhu zákona cez skrátené legislatívne konanie neumožnilo potrebnú inkluzívnu diskusiu s predstaviteľmi občianskej spoločnosti či expertkami a expertmi na ľudské práva," uviedla výkonná riaditeľka SNĽP Silvia Porubänová.

Poslanci NR SR vo štvrtok schválili lex atentát, teda balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.