Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Analýza: V SR sa ročne vytriedi približne 8500 ton textilného odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Zber textilu bude na Slovensku povinný od budúceho roka.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Na Slovensku sa ročne vytriedi približne 8500 ton textilného odpadu. Celkovo vytriedený textilný odpad predstavuje za rok približne 16.000 ton. Slovák tak ročne vytriedi 1,6 kilogramu textilu. Potenciál triedenia je podstatne vyšší, môže ísť o 12 kíl na osobu. Uviedla to analytička WOOD & Company Eva Sadovská s odvolaním sa na údaje ministerstva životného prostredia a Štatistického úradu SR za roky 2021 a 2022.

"Odborníci upozorňujú, že v skutočnosti na Slovensku vzniká podstatne väčšie množstvo textilného odpadu a ich odhady hovoria až o hodnote 100.000 ton ročne. Z domácností by pritom malo pochádzať 65 percent, z priemyslu zvyšných 35 percent," skonštatovala Sadovská. Problémom je podľa nej to, že väčšina textilného odpadu pochádzajúceho z domácností končí v zmesovom komunálnom odpade a následne tak prevažne na skládkach.

Analytička pripomína, že na Slovensku aktuálne prebieha dobrovoľný zber textilu. Závisí od samosprávy, či odpad chce alebo nechce zbierať a vykonáva sa cez špecializované kontajnery. "Ich rozmiestnenie na Slovensku nie je rovnomerné, najviac ich je na západnom a strednom Slovensku, pomenej na východe," podotkla Sadovská s tým, že niektoré obce za tento zber platia, pre niektoré ide o bezodplatnú službu.

"Približne 30 percent z textilného odpadu domácností, ktorý sa vyzbiera na Slovensku a dotriedi v zahraničných centrách, je umiestnených v krajinách východného bloku a v charitatívnych projektoch rozvojových krajín," tvrdí Sadovská. Asi 60 percent sa zhodnotí materiálovo podľa druhu textílie a približne desať percent končí na skládkach odpadu.

Zber textilu bude na Slovensku povinný od budúceho roka. Európska únia vyžaduje okrem zavedenia triedeného zberu cez rozšírenú zodpovednosť výrobcov od výrobcov ekodizajn a informácie o zložení a vlastnostiach výrobkov. Zároveň podľa Sadovskej požaduje zabezpečenie nielen nakladania s textilným odpadom po skončení jeho životnosti, ale i zábezpeku finančného krytia.