Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Architekt A. Szalatnai-Slatinský zanechal stopy v mnohých mestách

Na snímke výstava s názvom Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Slovensko v Židovskom komunitnom múzeu v Bratislave 4. júla 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Skúmal ľudovú architektúru a mal veľký rešpekt ku kultúrnemu dedičstvu. V 50. rokoch navrhoval kvalitnú architektúru vrátane objektov s kultúrnym využitím v Pezinku a Modre.

Bratislava 26. júla (TASR) - Život a dielo architekta Artura Szalatnaia-Slatinského predstavuje výstava v Židovskom komunitnom múzeu (ŽKM) v bratislavskej synagóge. "Bol výnimočná osobnosť slovenskej architektúry, ktorá zanechala stopy v mnohých mestách. Po bratislavských dielach, ktoré mohli návštevníci múzea vidieť v minulom roku, prezentujeme verejnosti v rámci samostatnej výstavy stavby, ktoré zrealizoval aj v ďalších mestách Slovenska," hovorí k nadväzujúcej výstave jej spolukurátor a riaditeľ ŽKM Maroš Borský.

Architekt Artur Szalatnai-Slatinský (1891 - 1961) navrhol množstvo projektov a okrem Bratislavy pôsobil najmä v dvoch kúpeľných mestách, Piešťanoch a Trenčianskych Tepliciach, ktoré prešli v medzivojnovom období výrazným stavebným rozvojom. "Špecializoval sa v nich na navrhovanie súkromných sanatórií a domov pre lekárov, ktoré kombinovali obytné priestory s ordináciou," uvádza múzeum k architektovi, ktorý sa od 30. rokov 20. storočia zúčastňoval na urbanistických súťažiach pre množstvo ďalších slovenských miest.

Skúmal ľudovú architektúru a mal veľký rešpekt ku kultúrnemu dedičstvu. V 50. rokoch navrhoval kvalitnú architektúru vrátane objektov s kultúrnym využitím v Pezinku a Modre. Jeho pamätníky v Trnave a na Jankovom vŕšku patria k najvýznamnejším príkladom povojnovej pamätníkovej produkcie na Slovensku.

Výstava predstavuje dobové architektonické časopisy, monografiu architekta, dobové aj súčasné fotografie jeho stavieb, originálne návrhy a kresby zrealizovaných a nezrealizovaných projektov či jeho publikácie v architektonických časopisoch.

Szalatnai-Slatinský navrhoval verejné budovy, obytné domy, vily, obchodné priestory, domy pre lekárov a sanatóriá. Zaoberal sa záhradnou architektúrou, interiérovým dizajnom a reštaurovaním pamiatok, navrhoval pamätníky a náhrobky. Bol urbanistom a autorom dvoch monografií a početných článkov v architektonických časopisoch na Slovensku aj v zahraničí. Jedným z jeho najvýznamnejších diel je synagóga na Heydukovej ulici v Bratislave, postavená v rokoch 1923 - 1924.

Výstava Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Slovensko trvá do 29. septembra.