Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia československých konzervární.
Autor Teraz.sk/TASR
Bratislava 23. augusta (Teraz.sk/TASR) - Z archívu TASR prinášame výber fotografí zobrazujúcich spracovanie ovocia a zeleniny v konzervárňach v Sládkovičove, Novom Meste nad Váhom, Stupave, Sabinove a Trebišove v rokoch 1949 až 1984.
Sládkovičovo
Nové Mesto nad Váhom
Júl 1953. Z roka na rok sa na stôl našich pracujúcich dostáva v zimných mesiacoch viac a viac plodov práce našich konzervární: konzervovaná zelenina, ovocné kompóty a sirupy, marmelády, džemy a iné konzervárenské výrobky. Po bohatej úrode čerešní začínajú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji v týchto dňoch už so zberom veľmi dobrej úrody marhúľ. Medzi závodmi, ktoré spracúvajú vykúpené marhule a ostatné ovocie na kompóty, sirupy a iné najrôznejšie pochúťky pre naše deti a pracujúcich, patrí aj závod Považských konzervární v Novom Meste nad Váhom.
Stupava
September 1955. Pri výrobe sterilizovaných uhoriek a iných sortimentov, ktoré vyvážajú do zahraničia, najmä do Nemeckej demokratickej republiky, Holandska, Švajčiarska a Austrálie, dosahujú pracujúci výrobne v Stupave pod vedením vedúceho výroby Františka Cibulku pekné výsledky.
Sabinov
September 1959. Do Sabinovskej konzervárne sa denne valia vagóny ovocia z tohtoročnej úrody, aby sa spracovalo na kompóty, džemy, lekváre, sirupy, vína a iné výrobky, z ktorých nemalé množstvo odchádza do zahraničia.
Trebišov
November 1965. Konzerváreň Trebišovského potravinárskeho kombinátu vyprodukuje v nadpláne výrobyky za 760 tisíc korún. Z ich výrobkov hlavne rôzne kompóty sa expedujú do zahraničia. Dôslednou hospodárnosťou a využitím dostupnej mechanizácie získajú ďalších 5000 Kčs.
Nové Mesto nad Váhom
Júl 1984. V tohtoročnej konzervárenskej sezóne vyprodukujú pracovníci Slovliku 2900 ton ovocných kompótov, 1800 ton sterilizovanej zeleniny, 1400 ton uhoriek a takmer 13 tisíc ton sirupov a ovocných štiav. V týchto dňoch je v plnom prúde spracovanie jahôd, čerešní, višní a na jednej linke vyrábajú džús z čiernych ríbezlí. Počas hlavnej sezóny už tradične pri čistení, konzervovaní i uskladňovaní vypomáhajú konzervárom študenti zo stredných i vysokých škôl. V trojtýždňových turnusoch sa ich za celé prázdniny v novomestskom Slovliku vystrieda vyše 700. V týchto dňoch sa v nepretržitých trojsmenných prevádzkach vystrieda 180 študentov Strednej ekonomickej školy v Trnave a Strednej potravinárskej školy v Nitre.
Sládkovičovo
Nové Mesto nad Váhom
Júl 1953. Z roka na rok sa na stôl našich pracujúcich dostáva v zimných mesiacoch viac a viac plodov práce našich konzervární: konzervovaná zelenina, ovocné kompóty a sirupy, marmelády, džemy a iné konzervárenské výrobky. Po bohatej úrode čerešní začínajú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji v týchto dňoch už so zberom veľmi dobrej úrody marhúľ. Medzi závodmi, ktoré spracúvajú vykúpené marhule a ostatné ovocie na kompóty, sirupy a iné najrôznejšie pochúťky pre naše deti a pracujúcich, patrí aj závod Považských konzervární v Novom Meste nad Váhom.
Stupava
September 1955. Pri výrobe sterilizovaných uhoriek a iných sortimentov, ktoré vyvážajú do zahraničia, najmä do Nemeckej demokratickej republiky, Holandska, Švajčiarska a Austrálie, dosahujú pracujúci výrobne v Stupave pod vedením vedúceho výroby Františka Cibulku pekné výsledky.
Sabinov
September 1959. Do Sabinovskej konzervárne sa denne valia vagóny ovocia z tohtoročnej úrody, aby sa spracovalo na kompóty, džemy, lekváre, sirupy, vína a iné výrobky, z ktorých nemalé množstvo odchádza do zahraničia.
Trebišov
November 1965. Konzerváreň Trebišovského potravinárskeho kombinátu vyprodukuje v nadpláne výrobyky za 760 tisíc korún. Z ich výrobkov hlavne rôzne kompóty sa expedujú do zahraničia. Dôslednou hospodárnosťou a využitím dostupnej mechanizácie získajú ďalších 5000 Kčs.
Nové Mesto nad Váhom
Júl 1984. V tohtoročnej konzervárenskej sezóne vyprodukujú pracovníci Slovliku 2900 ton ovocných kompótov, 1800 ton sterilizovanej zeleniny, 1400 ton uhoriek a takmer 13 tisíc ton sirupov a ovocných štiav. V týchto dňoch je v plnom prúde spracovanie jahôd, čerešní, višní a na jednej linke vyrábajú džús z čiernych ríbezlí. Počas hlavnej sezóny už tradične pri čistení, konzervovaní i uskladňovaní vypomáhajú konzervárom študenti zo stredných i vysokých škôl. V trojtýždňových turnusoch sa ich za celé prázdniny v novomestskom Slovliku vystrieda vyše 700. V týchto dňoch sa v nepretržitých trojsmenných prevádzkach vystrieda 180 študentov Strednej ekonomickej školy v Trnave a Strednej potravinárskej školy v Nitre.