Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

ASDO: V demokracii politika kultúrne inštitúcie podporuje, neovláda

Na snímke sprava odvolaná generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá a odvolaný generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k odvolaniu generálnej riaditeľky Alexandry Kusej na nádvorí SNG v Bratislave 7. augusta 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala v utorok (6. 8.) riaditeľa SND Mateja Drličku a v stredu (7. 8.) riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Znakmi funkčnej demokracie a jej princípov sú sebavedomé a slobodné kultúrne inštitúcie, ktoré sú politikou podporované, no nie ovládané. Upozornila na to Asociácia slovenských divadiel a orchestrov (ASDO) v reakcii na dianie súvisiace s odvolaním riaditeľov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie Mateja Drličku a Alexandry Kusej.

Asociácia zastupujúca 22 inštitúcií rôznych zriaďovateľov zároveň vyzýva na zmenu komunikácie pri personálnych zmenách štatutárov. "Odvolať štatutára je pre inštitúciu takým markantným zásahom, že by mu mala predchádzať odborná diskusia," argumentuje, poukazujúc na riziko, že necitlivé a neodborné odvolávanie šéfov kultúrnych inštitúcií môže viesť aj k ich kolapsu. "Je preto nevyhnutné začať viesť odborný dialóg," zopakovala ASDO.

Na súčasnú situáciu poznamenanú odvolaním štatutárov národných kultúrnych inštitúcií reagujú aj regionálne a miestne kultúrne organizácie. Odmietnutie politických zásahov do odborného a profesionálneho vedenia kultúrnych inštitúcií vyjadrili napríklad kultúrne zariadenia v hlavnom meste, Považská galéria umenia v Žiline či Galéria Jána Koniarka v Trnave.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala v utorok (6. 8.) riaditeľa SND Mateja Drličku a v stredu (7. 8.) riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.