Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 11. september 2024Meniny má Bystrík
< sekcia Slovensko

Astronomické observatóriá vo Vysokých Tatrách otvárajú pre verejnosť

Na snímke turisti pri observatóriu počas Dňa otvorených dverí na Astronomických observatóriách vo Vysokých Tatrách na Skalnatom plese 20. júla 2024. Foto: FOTO TASR - František Iván

Observatórium na Skalnatom plese bude pre verejnosť otvorené od 9.00 do 16.00 h so vstupmi každú pol hodinu.

Vysoké Tatry 10. augusta (TASR) - Vysokohorské observatóriá na Skalnatom Plese a Lomnickom štíte v sobotu opäť otvárajú svoje brány verejnosti. Okrem iného si môže pozrieť najväčší slovenský ďalekohľad či prístroje na pozorovanie slnečnej koróny. Pre TASR to uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (AsÚ SAV) v Tatranskej Lomnici.

Observatórium na Skalnatom plese bude pre verejnosť otvorené od 9.00 do 16.00 h so vstupmi každú pol hodinu. "Návštevníci si môžu pozrieť najväčší slovenský ďalekohľad s priemerom 1,3 metra. Porozprávame im aj o práci astronómov a zoznámia sa s hvezdárňou," priblížil.

Pracovisko na Lomnickom štíte bude k dispozícii priebežne počas doby prevádzky lanovky. "Tu im ukážeme prístroje na pozorovanie slnečnej koróny. Prístroj, ktorý umožňuje merať magnetické polia v koróne je povedal by som unikát, lebo také sú na svete len dva. Ďalší prístroj slúži na meranie chromosféry," dodal.

DOD organizujú pravidelne. V tomto roku ho pripravili aj v júli. "Evidujeme záujem verejnosti. Chceme ju tiež zoznámiť s prácou vedeckých pracovníkov a astronómov, ako aj predstaviť jedinečné prístroje," doplnil Svoreň.