Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

B. Susko: Európska komisia nepochopila zmeny, ktoré vláda zaviedla

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Minister tvrdí, že Eurokomisia v správe využila najmä informácie z médií, ktoré sú "proti tejto vláde."

Bratislava 21. augusta (TASR) - Európska komisia podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) nepochopila zmeny, ktoré vláda v právnom systéme zaviedla. Jej kritika sa zároveň vzťahuje aj na bývalé vlády. Susko to vyhlásil v reakcii na správu o právnom štáte na Slovensku, ktorú EK vypracovala. Oficiálnu reakciu na správu v stredu na rokovaní schválila vláda.

"Je poľutovaniahodné, že EK nereflektovala na žiadne pozitívne zmeny realizované vládou a, naopak, nekriticky preberala najmä informácie znevažujúce kroky vykonané po októbrových voľbách," vyhlásil Susko s tým, že vláda nedostala dostatočný priestor na vyjadrenie sa k informáciám, ktoré v správe EK uvádza.

Minister tvrdí, že Eurokomisia v správe využila najmä informácie z médií, ktoré sú "proti tejto vláde." EK pritom podľa neho nezohľadnila stanoviská akademických inštitúcií, názory právnikov či súdov.

Susko zároveň odmieta kritiku zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Organizácia súdnictva vrátane systému prokuratúry je podľa neho kompetenciou členských štátov. Pripomenul, že Ústavný súd vo svojom rozsudku nepovedal, žeby bolo rušenie ÚŠP protiústavné.

Správa Eurokomisie o právnom štáte má podľa ministra zároveň závažné metodologické nedostatky. Tvrdí, že Komisia čerpala informácie z médií, ktoré sú nastavené proti vláde.