Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

B. Susko rokoval o zlepšovaní podmienok pre zamestnancov justície

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (SMER-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Susko deklaruje odhodlanie na spoluprácu s odborovým zväzom a zástupcami súdov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) v pondelok na pôde rezortu prijal predsedníctvo Odborového zväzu Justície v SR. Mnohí zamestnanci nie sú podľa šéfky zväzu Márie Rusňákovej dostatočne odmeňovaní, čo sa prejavuje pri obsadzovaní miest kvalitnými uchádzačmi. TASR o tom informovala Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu.

Zástupcovia odborov ocenili snahu ministra o stabilizáciu personálu v rezorte. Stabilizáciu súdneho aparátu považuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR za jednu zo svojich hlavných tém, keďže zamestnanosť v tomto sektore je aktuálne výrazne poddimenzovaná. Nástupný plat zamestnanca súdu je v súčasnosti 865,5 eura v hrubom.

"Ak chceme zastabilizovať súdny aparát, je viac ako potrebné pristúpiť k zvýšeniu finančného ohodnotenia jeho zamestnancov, ktoré bolo naposledy predmetom rokovaní v roku 2018," uviedla Rusňáková.

Susko deklaruje odhodlanie na spoluprácu s odborovým zväzom a zástupcami súdov. Rokovania majú byť častejšie. "Naším cieľom je prijať také opatrenia, aby sme prispeli k stabilizácii personálu v justícii. Prejaviť by sa to malo už od budúceho roka. Všetko záleží od schválenia štátneho rozpočtu," skonštatoval.

Odborári ocenili plán rezortu postupne navyšovať počty probačných a mediačných úradníkov. Minister spravodlivosti ich informoval o zriadení sekcie restoratívnej a alternatívnej justície, ktorá sa spomínanej agende špeciálne venuje. "Sme tiež v komunikácii s Justičnou akadémiou a právnickou fakultou v Bratislave a plánujeme podporiť vzdelávanie mediačných a probačných úradníkov," dodal minister.