Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Bezpečnostný úrad upozorňuje na podvodné ponuky lacných dovoleniek

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

NBÚ odporúča pred zaplatením ubytovania overiť si jeho názov a prečítať si jeho hodnotenia.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) upozorňuje na príliš výhodné online ponuky ubytovania a pobytov. Vysvetľuje, že výrazné zľavy či platba vopred prevodom na účet, sa zvyknú spájať s podvodným konaním. Informoval o tom na svojom webe.

NBÚ odporúča pred zaplatením ubytovania overiť si jeho názov a prečítať si jeho hodnotenia. "Vyhľadajte podľa neho vaše ubytovanie a prečítajte si recenzie a hodnotenia. Nespoliehajte sa len na jeden zdroj a čítajte si dlhšiu históriu recenzií, keďže aj online recenzie sa často stávajú terčom účelovej manipulácie," apeluje. Poukázal aj na to, že ak niekto prenajíma ubytovanie, je veľmi pravdepodobné, že ho ponúka cez viac portálov.

V ďalšom kroku radí adresu z ponuky skopírovať a vyhľadať v mapách. Ak sa ubytovanie na fotke nezhoduje s tým, čo ukazuje mapa, treba ponuku ignorovať a nahlásiť ako podvod.

Overiť si NBÚ odporúča aj fotografie z inzerátu. Fotografie môžu byť totiž len ukradnuté z inej ponuky a budú zobrazovať celkom iné ubytovanie. Tiež môžu pochádzať z fotobanky. "Preto si overujte nielen pravosť fotografií, ale aj ich zdroj - či naozaj pochádzajú z rovnakého ubytovania," spresnil NBÚ.

Potrebné je tiež dohľadať aj skutočnú osobu, ktorej možno pre potreby zavolať. Spozornieť treba, ak je kontakt limitovaný len na e-mail bez možnosti telefonického rozhovoru. "Výnimkou k tomuto pravidlu môžu byť veľké platformy, sprostredkujúce ubytovanie, ktoré úmyselne požadujú, aby komunikácia prebiehala len cez nimi ponúkané nástroje - často aj kvôli vášmu bezpečiu," vysvetľuje NBÚ.

Ďalej radí zaplatiť ubytovanie cez overené stránky, ktoré jeho prenájom ponúkajú. Ponukám zo sociálnych sietí je lepšie sa vyhýbať. Za varovný signál možno považovať, ak ubytovanie vyžaduje platbu v hotovosti alebo cez pochybné platobné metódy, prípadne ak ponúka zľavy za okamžitý prevod.

"Mnohé banky ponúkajú možnosť vytvorenia jednorazových platobných kariet na internetové platby. Využitím tejto možnosti zamedzíte opakovanému stiahnutiu peňazí nad rámec platby za ubytovanie," ozrejmil NBÚ.

Dodal, že ubytovanie si možno skontrolovať aj cez sociálne siete.