Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Blanár: ČR je pre Slovensko dôležitý partner, vzťahy chceme rozvíjať

Na snímke zľava minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas privítania na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí v Bratislave 18. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lipavský považuje Slovensko za krajinu, ktorá je, bola a bude Česku vždy historicky kultúrne a ľudsky najbližšia.

Bratislava 18. júna (TASR) - Česká republika je pre Slovensko veľmi dôležitý partner, s ktorým chceme nadštandardné vzťahy rozvíjať ďalej. Naše partnerstvo je založené na histórii, vzájomných rodinných, priateľských, ale aj hospodárskych a obchodných vzťahoch. Poukázal na to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským v rámci jeho návštevy na Slovensku. Ten dodal, že SR je pre Česko krajina, ktorá mu bola, je a bude vždy historicky a kultúrne najbližšia.

"Chceme rozvíjať všetky oblasti, ktoré súvisia s naším previazaním, a to je rodina, štúdium, biznis, kultúra, ale rovnako aj krajania, pretože tam máme veľmi silnú skupinu, či už občanov Slovenskej republiky, ale aj študentov," podotkol Blanár. Priblížil, že s Lipavským riešili tzv. "desatoro", ktoré má zabezpečiť užšiu spoluprácu mladých v rámci krajín. Spoločne chcú pripraviť aj podklady na memorandum o porozumení, ktoré by zabezpečilo výmenu vzájomných skúseností medzi Českom a Slovenskom.

Lipavský považuje Slovensko za krajinu, ktorá je, bola a bude Česku vždy historicky kultúrne a ľudsky najbližšia. "Naše vzájomné vzťahy sú nadštandardné, ale že o ne musíme tiež dbať, musíme pracovať na ich rozvoji, prichádzať s novými myšlienkami, s novými nápadmi a myslím si, že to dnešné rokovanie potvrdilo, že vôľa je na oboch stranách," povedal. Ocenil, vzájomné stretávanie oboch strán nie len na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Na snímke štvrtý sprava minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský a štvrtý zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas plenárneho rokovania na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí v Bratislave 18. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ministri hovorili aj o význame Vyšehradskej štvorky (V4), Slavkovského formátu (S3) či iniciatíve Central 5 (C5). Diskutovali aj o téme nelegálnej migrácie. Obe krajiny chcú podľa Blanára hľadať iné, účinnejšie spôsoby fungovania v rámci Európskej únie a Schengenu ako je zavádzanie kontrol na hraniciach. Šéf slovenskej diplomacie zároveň podotkol, že spolupráca medzi ČR a SR je dôležitá aj na energetickej úrovni, v otázkach dopravy či bezpečnosti. Hovorili tiež o otázkach ekonomiky či o spolupráci v obrannom priemysle. Venovali sa aj výsledkom volieb do Európskeho parlamentu a zhodli sa aj na potrebe ďalej podporovať Ukrajinu.

Šéfovia oboch rezortov diplomacie si tiež v utorok uctili významných diplomatov Slovenska a Česka pri pamätníku M. R. Štefánika pri Ivanke pri Dunaji a pri pomníku T. G. Masaryka na Námestí T. G. Masaryka v Bratislave. Lipavský sa má stretnúť aj s prezidentom SR Petrom Pellegrinim a podpredsedom Národnej rady (NR) SR Petrom Žigom (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu.