Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

Blanár na výročie útoku Hamasu vyzdvihol potrebu dvojštátneho riešenia

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian

Palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na juh Izraela, pričom pri tomto útoku zahynulo viac než 1200 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 7. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v súvislosti s prvým výročím útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael uviedol, že už dávno nastal čas, aby medzinárodné spoločenstvo vyvinulo ešte väčší tlak v záujme dosiahnutia dvojštátneho usporiadania v tomto konflikte. TASR o tom v pondelok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Podľa Blanára dvojštátne usporiadanie "ako jediné a spravodlivé riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou".

"Tlak na humanitárne prímerie bude rásť," dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že SR s obavami hľadí na stabilitu v tomto regióne.

Palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na juh Izraela, pričom pri tomto útoku zahynulo viac než 1200 ľudí. Militanti tiež zajali vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy. SR tento čin Hamasu ostro odsúdila, uvádza sa vo vyhlásení MZVEZ.

"Odvtedy sme svedkami ničivej vojny v Gaze s desiatkami tisíc obetí a obrovským utrpením civilistov, humanitárnej krízy a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu," uviedol Blanár s tým, že konflikt sa rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať. V súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou SR počas víkendu evakuovala z Libanonu 34 slovenských občanov.