Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Blanár: Nelegálna migrácia si vyžaduje spoločné riešenie štátov EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Sybihom na Úrade vlády SR 18. septembra 2024 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Jakub Kotian

SR je podľa Blanára pripravená spolupracovať s Nemeckom na európskej pôde v oblastiach, kde oba štáty nachádzajú prieniky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. septembra (TASR) - Nelegálna migrácia si vyžaduje spoločné a udržateľné riešenie založené na dohode všetkých členských štátov EÚ. Ide totiž o spoločný európsky problém. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po štvrtkovom stretnutí s veľvyslancom Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Thomasom Kurzom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Schengen nie je plne funkčný, čo dokazujú kontroly na hraniciach viacerých krajín Únie. Ukazuje sa, že Migračný pakt a povinné prerozdeľovanie kvót, ktoré Slovensko od začiatku jednoznačne odmieta, problém nerieši," uviedol minister. Nemecký veľvyslanec pritom priblížil okolnosti zavedenia dočasných kontrol na všetkých nemeckých pozemných hraniciach.

SR je podľa Blanára pripravená spolupracovať s Nemeckom na európskej pôde v oblastiach, kde oba štáty nachádzajú prieniky. Ministerstvo podotklo, že ide napríklad o posilnenie aktivít Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), zintenzívnenie spolupráce s krajinami pôvodu nelegálnych migrantov či ochrany vonkajšej hranice EÚ.

Ako skonštatovalo MZVEZ, Slovensko spájajú s Nemeckom silné politické, ekonomické aj bezpečnostné vzťahy. K rastúcej dynamike podľa neho prispieva tiež Akčný plán spolupráce na roky 2023-2025.