Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Blanár: Nové sankcie EÚ voči Iránu nenarúšajú záujmy Slovenska

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Blanár potvrdil, že ministri zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu schválili sankcie voči Iránu. Dôvodom boli dodávky iránskych balistických rakiet do Ruska.

Brusel/Luxemburg 14. októbra (TASR) - Nový balík sankcií EÚ voči Iránu nejde proti záujmom Slovenska. V pondelok po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu to skonštatoval šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Blanár potvrdil, že ministri zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu schválili sankcie voči Iránu. Dôvodom boli dodávky iránskych balistických rakiet do Ruska.

Pripomenul, že lídri členských krajín EÚ sa už na marcovom summite v Bruseli dohodli na tom, že ak Teherán bude pokračovať v zasielaní niektorých zbraňových systémov pre Ruskú federáciu, tak dôjde k rozšíreniu už existujúceho balíka reštriktívnych opatrení.



"Za Slovenskú republiku musím povedať jasné stanovisko, ktoré sme komunikovali a dali sme si ho aj do programového vyhlásenia vlády, že podporíme akékoľvek sankcie iba vtedy, ak nebudú mať dopad na ekonomiku a na životnú úroveň obyvateľov Slovenska. Môžem skonštatovať, že sankcie, ktoré sme navyše uvalili proti fyzickým a právnickým osobám Iránu, nemajú žiaden vplyv na ekonomiku Slovenska a na životnú úroveň Slovákov," opísal situáciu minister.

Blanár upozornil, že EÚ má dôkazy o tom, že sankcionované osoby a podniky dodávajú určité časti vojenských systémov, ktoré sú potom používané Ruskom vo vojne na Ukrajine. Ďalším dôvodom konania EÚ je aj to, že Irán často porušuje rezolúcie OSN a preto rozšírenie sankcií voči tejto krajine považuje za "absolútne namieste."