Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Blanár: SR a Maďarsko chcú riešenie dodávok ruskej ropy na úrovni EK

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

SR má podľa Blanára suverénny pohľad na zahraničnú politiku, ktorej súčasťou je aj vojnový konflikt na Ukrajine.

Bratislava 29. júla (TASR) - Slovensko a Maďarsko spoločne apelujú, aby boli na úrovni Európskej komisie (EK) pre zastavenie dodávok ruskej ropy podniknuté okamžité kroky. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po pondelňajšom rokovaní s veľvyslancom Maďarska na Slovensku Csabom Baloghom.

"Minulý týždeň sme s maďarským ministrom zahraničných vecí podali na EK podnet na prešetrenie, či ukrajinská strana neporušuje Asociačnú dohodu uzatvorenú medzi Európskou úniou (EÚ) a Ukrajinou, čo sa týka tranzitu energetických zdrojov, pretože zastavenie dodávok ropy je v rozpore s jej ustanoveniami," informoval šéf slovenskej diplomacie. Pripomenul, že rozšírením sankcií Ukrajinou voči spoločnosti Lukoil došlo k zablokovaniu tranzitu ropy od tejto spoločnosti z Ruskej federácie, čím ukrajinská strana znemožnila Slovensku a Maďarsku uplatnenie výnimky zo sankcií EÚ.

EK podľa ministra požiadala v tejto veci o doplňujúce informácie. "Komisia tému odkladá, no obyvatelia Slovenska a Maďarska nemôžu čakať dovtedy, kým bude nedostatok ropy, a teda pohonných látok. Vtedy už bude neskoro," vyhlásil.

SR má podľa Blanára suverénny pohľad na zahraničnú politiku, ktorej súčasťou je aj vojnový konflikt na Ukrajine. "Od začiatku hovoríme, že k uspokojivému výsledku môžu viesť jedine mierové diplomatické riešenia. Vyjadril som preto podporu a poďakovanie za informácie, ktoré sme dostali o návšteve maďarského predsedu vlády Viktora Orbána, či už v Kyjeve, Moskve, ale aj Pekingu," uviedol.

Zopakoval, že Slovensko nebude nijakým spôsobom bojkotovať predsedníctvo Maďarska v Rade EÚ. Žiaden štát Únie ako suverénna krajina si podľa neho nemusí pýtať povolenie na bilaterálne stretnutia: "Maďarsko má svoj suverénny názor a akékoľvek bojkotovanie považujeme za nezmyselné. Treba si sadnúť za rokovací stôl a otvorene komunikovať."