Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Blanár: SR je už 30 rokov účastníkom mierových misií OSN

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár Foto: MZVaEZ

Slovenské kontingenty za ten čas pôsobili v 16 mierových misiách na štyroch kontinentoch. Celkovo v zahraničí slúžilo viac ako 11.000 slovenských vojakov.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovenská republika je už 30 rokov aktívnym účastníkom mierových misií Organizácie Spojených národov (OSN). Slovenské kontingenty za ten čas pôsobili v 16 mierových misiách na štyroch kontinentoch. Celkovo v zahraničí slúžilo viac ako 11.000 slovenských vojakov. Pri príležitosti stredajšieho Medzinárodného dňa príslušníkov mierových misií OSN to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).

Cieľom tohto dňa je vzdať hold všetkým členom, ktorí už 76 rokov pôsobia ako hlavný nástroj svetového spoločenstva na udržiavanie mieru a stability v ozbrojených konfliktoch po celom svete. "Ich náročná práca sa za takmer osem desaťročí stala nenahraditeľným prínosom k medzinárodnému mieru a bezpečnosti. Okrem ochrany pred násilím a poskytovania humanitárnej pomoci zohrávajú mierové misie významnú úlohu aj pri podpore ľudských práv a posilňovaní právneho štátu," vyhlásil Blanár.

Podotkol, že SR podporovala toto globálne mierové poslanie ešte v časoch bývalého Československa a v aktivitách pokračuje od vzniku svojej samostatnej štátnosti. V máji 1993 sa stal prvým slovenským účastníkom misie OSN ženijný prápor Ozbrojených síl SR v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine. V priebehu dvoch rokov sa Slovensku podarilo pomôcť vybudovať desiatky mostov, upraviť stovky ciest a odstrániť tony munície či nášľapných mín. SR pôsobila tiež na Blízkom východe, Cypre, v bývalej Juhoslávii, v Ázii vo Východnom Timore či na africkom kontinente v Angole, Eritrei, Etiópii, Libérii, Rwande, Sierre Leone a Ugande.

Od roku 1948 sa v 71 misiách OSN vystriedalo viac ako dva milióny vojakov mierových síl. V súčasnosti pôsobí v 11 mierových operáciách takmer 95.000 príslušníkov zo 121 krajín. Pri vykonávaní svojej práce prišlo o život viac ako 4200 zástupcov jednotlivých krajín, medzi nimi aj šesť príslušníkov Ozbrojených síl SR. "V deň takzvaných modrých prilieb preto vyslovujem uznanie a vďaku bývalým i súčasným členom mierových misií za ich odhodlanú službu pre mier. Zároveň nezabudnime a uctime si pamiatku všetkých padlých," uzavrel Blanár.