Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Slovensko

Blanár: SR má základ svojej štátnosti v ústave

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) hovorí počas vyhlásenia po podpise memoranda o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky, v nedeľu 1. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 32 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. septembra (TASR) - Slovenská republika má základ svojej štátnosti vo svojej ústave, na ktorú nadväzujú všetky zákony. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) na sociálnej sieti.

"Naša ústava sa prijímala v Slovenskej národnej rade v zložitej atmosfére, pretože veľa politikov ešte stále neverilo, že samostatná SR bude schopná prežiť," pripomenul Blanár. Bolo podľa neho veľa ľudí, ktorí hovorili, že SR skrachuje v priebehu pár mesiacov.

Úspešný príbeh Slovenska potvrdzuje napríklad mnoho slovenských diplomatov, ktorí sa presadili v rôznych významných medzinárodných organizáciách na vysokých pozíciách. "Slovenská republika predsedala Valnému zhromaždeniu Organizácie Spojených národov, bola zároveň nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a o túto pozíciu sa uchádzame opäť pre roky 2028 - 2029," priblížil Blanár. Doplnil, že Slovensko predsedalo aj Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či Rade Európy.

Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 32 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Jej prijatie z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok - Deň Ústavy SR.