Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Slovensko

BPB: Naplnenie tretej výzvy na obnovu domov je iba polovičný úspech

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Zastavenie registrácie a ukončenie výzvy vysiela nešťastný signál, že k dotáciám sa vedia dostať len tí najrýchlejší, povedala riaditeľka platformy Katarína Nikodemová.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Naplnenie kapacity žiadostí tretej výzvy na obnovu domov je iba polovičný úspech. Dôležité je rýchlo vyhodnotiť prijaté žiadosti a poskytnúť dodatočnú podporu a asistenciu pre ďalších potenciálnych žiadateľov. Uviedla to platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) v reakcii na uzavretie výzvy na obnovu starších rodinných domov financovanej z plánu obnovy.

"Takéto expresne rýchle naplnenie kapacity je signálom vysokého záujmu o renovácie," povedal analytik platformy Richard Paksi. BPB zároveň upozorňujú, že tento obrovský záujem bude veľkou skúškou pre Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP). Ak chce stihnúť vyhodnotiť všetkých 10.000 žiadostí do 30 dní, znamená to vyhodnotenie 334 žiadostí denne.

"Zastavenie registrácie a ukončenie výzvy vysiela nešťastný signál, že k dotáciám sa vedia dostať len tí najrýchlejší. Na program to vrhá rovnaký negatívny tieň ako v prípade iných dotačných schém, kde vyhrávali rýchle prsty," povedala riaditeľka platformy Katarína Nikodemová s tým, že SAŽP by nemala uzavrieť registráciu pre ďalších žiadateľov.

Agentúre napríklad odporúča zaradiť ďalších žiadateľov do poradovníka do obdobia, kým sa zdroje doplnia. "Je pravdepodobné, že desiatka alebo stovka žiadostí bude zamietnutá alebo žiadateľ nedodá potrebné prílohy. V tom prípade by sa dostávali na rad ľudia z poradovníka," doplnila platforma. Poukazuje na to, že registrácia žiadosti bola len prvým krokom, počas ktorého žiadateľ nemusel vedieť, čo na dome bude robiť a či 30-percentnú úsporu naozaj dosiahne. "Ide teda skôr len o zarezervovanie miesta v rade na dotáciu," dodala.

Ďalšou možnosťou, ako uspokojiť záujem žiadateľov, by mala byť možnosť doplniť ďalšie prostriedky do výzvy. "Zdrojov v schéme je ešte veľa a bola by škoda odradiť potenciálnych záujemcov ďalšími čakacími lehotami. V schéme ešte ostáva určite vyše 200 miliónov eur," skonštatovali BPB.

Tretia výzva zameraná na obnovu starších rodinných domov z plánu obnovy je uzavretá. SAŽP prijala v pondelok (24. 4.) 10.000 žiadostí, vyčlenených je na ňu 190 miliónov eur.

Žiadosť musia záujemcovia do 15 dní doručiť ako list do podateľne SAŽP alebo niektorej z regionálnych kancelárií spolu s povinnými prílohami. S každým žiadateľom, ktorý splní podmienky, uzavrie agentúra zmluvu na maximálny príspevok 19.000 eur, ktorý mu rezervuje. Na to, aby mohol získať maximálnu možnú výšku finančného príspevku, musí obnovou ušetriť viac ako 60 percent energie.