Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Slovensko

Lemurom kata pripravili v bratislavskej zoo vonkajší výbeh na ostrove

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V zoo žijú štyri samice lemura kata, 23-ročná matka a jej traja potomkovia.

Bratislava 15. júla (TASR) - Pre lemury kata pripravili v bratislavskej zoo nový vonkajší výbeh na ostrove. Dve samice tohto druhu presťahovali zamestnanci zoo spolu s dobrovoľníkmi v pondelok ráno. Zoo sa tak rozhodla využiť dlhodobo neobývaný priestor na ostrove jazera pelikánov.

V zoo žijú štyri samice lemura kata, 23-ročná matka a jej traja potomkovia. "Starší z potomkov, štvorročné dvojčatá, už sú pohlavne dospelé a tým, že lemurie samice sú veľmi teritoriálne, museli sme ich v rámci výbehu oddeliť do dvoch skupín. Na leto sme sa rozhodli využiť ostrov, ktorý máme k dispozícii, aby aspoň jedna dvojica lemurov u nás zažila krajší priestor," uviedla pre TASR hovorkyňa bratislavskej zoo Alexandra Ritterová.

Na ostrov preniesli lemuriu matku s jej mladším mláďaťom. "Na presťahovanie sme vybrali skupinu našej najstaršej samice, pretože už má skúsenosti s presunmi. Dve mladé samice z druhej skupiny nie sú také skúsené a mohli by reagovať viac stresovo a nevyspytateľne," spresnila Ritterová.

Napriek tomu bolo pri vypustení lemurov na ostrov osem zamestnancov zoo a päť dobrovoľníkov. "Ich úlohou je sledovať, či lemury nemajú tendenciu preskakovať zo stromov na vedľajší ostrov alebo na breh. Aj napriek tomu, že tak dlhý preskok by nemali dokázať a vody sa prirodzene boja, na breh sme pre istotu umiestnili elektrické ohrady a stromy na ostrove aj na brehu sme zrezali, tak aby boli ich vetvy dostatočne vzdialené," doplnila Ritterová.

Napriek tomu, že pondelkové sťahovanie bolo bez komplikácií, dobrovoľníci budú lemury v novom prostredí sledovať ešte niekoľko týždňov. Podľa Ritterovej mali tiež významnú úlohu pri príprave ostrova na príchod lemurov. Počas dvoch dobrovoľníckych brigád vyčistili ostrov, ktorý bol celý zarastený. Okrem toho pomáhali revitalizovať náhľadovú časť pre návštevníkov.

Aj keď sú lemury na ostrove od návštevníkov ďalej ako v chovných priestoroch, o ich popularitu sa zoo neobáva. "Pribudli vysunuté až balkónové miesta s výhľadom na ostrov, odkiaľ budú môcť návštevníci lemurov sledovať v oveľa krajšom prostredí, ktoré je bližšie ich prirodzeným podmienkam," podotkla Ritterová.