Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 25. august 2024Meniny má Ľudovít
< sekcia Slovensko

Martina Hojsíka zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) z frakcie Obnovme Európu (RE), ktorého zvolili europoslanci za jedného zo 14 podpredsedov európskeho zákonodarného zboru, prijíma gratulácie od kolegýň na ustanovujúcej plenárnej schôdzi Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu v utorok 16. júla 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Hojsík získal od europoslancov 393 hlasov, pričom na zvolenie mu ich stačilo 333.

Štrasburg 16. júla (TASR) – Slovenského europoslanca Martina Hojsíka z frakcie Obnovme Európu (RE) zvolili v utorok v Štrasburgu poslanci Európskeho parlamentu (EP) za jedného zo 14 podpredsedov európskeho zákonodarného zboru, informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

Hojsík získal od europoslancov 393 hlasov, pričom na zvolenie mu ich stačilo 333. V prvom kole zvolili celkovo 11 podpredsedov, najviac hlasov (604) získala Sabine Verheyenová z Európskej ľudovej strany (EPP). Nasledovať bude druhé kolo hlasovania, obsadzovať sa budú ešte zvyšné tri miesta.

"Ide o tajnú voľbu a nič v nej nie je isté. Takže rozhodne som neočakával zvolenie v prvom kole za samozrejmosť. Veľmi si vážim dôveru od kolegýň a kolegov. Výsledok ukazuje, že ako Progresívne Slovensko sme jasne ukotvení v strede toho, čo sa deje v Európe. Pomáhame tvoriť budúcnosť Európy a Slovenska a nesedíme niekde v kúte," povedal pre TASR Hojsík bezprostredne po ohlásení výsledkov.


Podpredsedom EP bol Hojsík aj v predošlom funkčnom období od roku 2023, keď nahradil na tomto poste Michala Šimečku. Hojsík bude súčasťou predsedníctva EP, ktoré pozostáva z predsedu, 14 podpredsedov a štyroch kvestorov. Funkčné obdobie členov predsedníctva je dva a pol roka.

V predošlom funkčnom období pôsobil Hojsík aj vo výboroch pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) a pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM). V júnových eurovoľbách získal 89.084 prednostných hlasov, čo bolo o približne 61.000 viac ako v roku 2019.

Predsedníctvo je zodpovedné za bezproblémové fungovanie EP. Vypracúva napríklad predbežný návrh rozpočtu parlamentu a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach EP.

Podpredsedovia navyše v prípade potreby zastupujú predsedu EP - predsedajú plenárnym zasadnutiam alebo reprezentujú europarlament na rôznych slávnostiach či oficiálnych aktoch.


(osobitný spravodajca TASR Martin Žigo)

Nerudová k zvoleniu Hojsíka za podpredsedu EP: Skvelá správa nielen pre SR



Zvolenie slovenského europoslanca Martina Hojsíka z frakcie Obnovme Európu (RE) za podpredsedu Európskeho parlamentu je podľa novej českej europoslankyne a bývalej kandidátky na českú prezidentku Danuše Nerudovej skvelá správa nielen pre Slovensko. Napísala to v utorok na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je to skvelá správa nielen pre Slovensko, ale aj pre všetkých, ktorí si rovnako ako my uvedomujú, aké zásadné je pre strednú Európu proeurópske a liberálne smerovanie. Verím, že vaša práca prinesie pozitívne zmeny pre celú Európu," napísala nová česká europoslankyňa a slovenskému europoslancovi zaželala vo funkcii veľa šťastia. Nerudová, ktorá viedla eurokandidátku hnutia STAN, je súčasťou frakcie EPP.

Hojsík získal od europoslancov 393 hlasov, pričom na zvolenie mu ich stačilo 333. V prvom kole zvolili celkovo 11 podpredsedov, nasledovať bude druhé kolo hlasovania, v ktorom sa budú obsadzovať ešte zvyšné tri miesta. Podpredsedom EP bol Hojsík aj v predošlom funkčnom období od roku 2023, keď nahradil na tomto poste Michala Šimečku. Funkčné obdobie členov predsedníctva je dva a pol roka.

Z Česka na pozíciu podpredsedníčky EP kandiduje podpredsedníčka novej frakcie Patrioti pre Európu Klára Dostálová z hnutia ANO. V prvom kole zvolená nebola, postúpila však do druhého kola.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)