Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rámci miezd lekárov stále trvá na kompromise.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. októbra (TASR) - Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede. Je však s nimi pripravený naďalej rokovať a verí, že svoje rozhodnutie prehodnotia. Uviedol to po piatkovom rokovaní so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s tým, že odborári naďalej trvajú na svojich podmienkach.

"Verím, že ten kompromis nakoniec nájdeme. A to v tých oblastiach, kde som takýto kompromis schopný nájsť," podotkol minister. Ponúka návrhy k trom zásadným podmienkam, na ktorých LOZ trvá. Ako priblížil, je pripravený hľadať 90 hlasov na prijatie ústavného zákona, ktorý by vylúčil akúkoľvek formu privatizácie štátnych nemocníc. Deklaroval to za stranu Hlas-SD. Vyzval opozíciu, aby takýto zákon prípadne podporila.

Ako doplnil, preskúma aj existujúce analýzy týkajúce sa výstavby koncovej nemocnice na Rázsochách. V rámci miezd lekárov stále trvá na kompromise. "Spočíva v tom, že počas prechodného obdobia dvoch rokov budú platy na budúci rok rásť o 6,4 percenta," objasnil s tým, že to prevyšuje zvýšenú mieru inflácie. Od roku 2027 by sa podľa neho platy lekárov mali vrátiť na úroveň spred konsolidácie. Má pritom záujem, aby nedotknuté ostali najmä nárasty miezd pri sestrách a ďalšom zdravotníckom personáli. Zdôraznil však, že verejné financie sú obmedzené.

LOZ žiada, aby vláda verejne deklarovala zastavenie debaty o transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Rovnako požaduje plán plnenia memoranda uzavretého v roku 2022. Trvá aj na výstavbe národnej nemocnice na Rázsochách, ktorá je súčasťou memoranda. Tieto kroky majú odvrátiť avizované výpovede približne 2500 lekárov.