Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

VIDEO: V prípade zhoršenej situácie zvážia vypustenie rieky Morava

Zasadnutie Ústrednej povodňovej komisie 13. septembra 2024 v Bratislave. Na snímke zľava podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident Hasičského a záchranného zboru SR Adrián Mifkovič. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík uviedol, že miesto cieleného vypustenia ešte nie je určené.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. septembra (TASR) - Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na rieke Morava a predpoveď na najbližšie dni boli vodohospodári a hasiči poverení určiť miesta, kde by mohlo prísť k regulovanému vypusteniu rieky mimo obývaných oblastí. Po piatkovom zasadnutí ústrednej povodňovej komisie o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Minister vysvetlil, že situáciu ovplyvní stav a vývoj situácie v Českej republike. "Nevieme, koľko vody bude tiecť k nám, v každom prípade, ak by hrozilo nekontrolované pretrhnutie hrádzí a preliatie vody, išli by sme do riadeného otvorenia koryta rieky Morava," upozornil. V priebehu soboty (14. 9.) očakáva vyhlásenie najvyššieho stupňa povodňovej aktivity.



Na zvýšenie koruny hrádze a koryta Moravy budú môcť vodohospodári využiť 650 ton piesku, rovnako mobilné protipovodňové zábrany, ktoré sa budujú najmä v severnej časti slovenského povodia, kde sa očakáva najhoršia situácia. "V prípade Moravy môžeme podľa očakávaní hovoriť o 100-ročnej vode," dodal. Dunaj by podľa jeho slov mal dosiahnuť maximálne druhý stupeň povodňovej aktivity

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Moravčík uviedol, že miesto cieleného vypustenia ešte nie je určené. "Naši pracovníci dostali úlohu vytypovať takéto miesto, v sobotu (14. 9.) budeme vedieť viac aj vzhľadom na vývoj v Českej republike," uviedol Moravčík.

Generálny riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Vasil Penev potvrdil, že oproti štvrtkovým (12. 9.) projekciám sa výhľad na najbližšie dni zhoršil, dážď by mal trvať do pondelka, situáciu bude komplikovať aj nárazový vietor, ktorý má dosiahnuť až 80 km/h. "Je potrebné sa pripraviť na možný pád stromov," upozornil. Najhoršia hydrologická situácia bude v povodí Moravy. "Očakáva sa množstvo vody, ktoré sa nezmestí do koryta," vyhlásil. "V pondelok očakávame kulmináciu hladiny rieky na úrovni 639 centimetrov," dodal.

Zástupcovia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) potvrdili prípravu na eskaláciu situácie, v pohotovosti k nasadeniu do jednej hodiny je 320 vojakov, do troch hodín vyše 800.

Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák informoval, že príslušníci polície v Bratislavskom a Trnavskom kraji sú pripravení usmerňovať dopravu po očakávanom zatopení komunikácií, rovnako tiež zabezpečovať monitoring objektov v prípade nútenej evakuácie.

Členovia ústrednej povodňovej komisie takisto ubezpečili, že prebieha intenzívna komunikácia s dotknutými samosprávami. V piatok o 12.00 h sa uskutoční hlasitá skúška sirén, ktoré ovládajú mestá a obce vlastným ovládaním, skúška sa netýka elektronicky ovládaných sirén krajských miest.

Ústredné povodňová komisia sa stretne opäť v sobotu predpoludním.

Extrémne lejaky a riziko povodní sú dôsledkom mimoriadnej meteorologickej konštelácie markantnej zmeny rozloženia tlakových útvarov nad Európou.