Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Bývalá účtovníčka podnikateľa Ladislava R. ide definitívne za mreže

Zamaskovaná Andrea Klabníková, archívne foto Foto: TASR

Súd uznal Andreu Klabníkovú vinnou zo spáchania sprenevery finančných prostriedkov, dnes jej následné odvolanie proti rozsudku zamietol.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave dnes zamietol odvolanie bývalej účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava R., Andrey Klabníkovej, ktorú za spreneveru vo výške 158.000 eur odsúdil minulý rok nižší súd na osem rokov a dva mesiace vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

"Krajský súd v Bratislave odvolanie obžalovanej Andrey Klabníkovej zamietol ako nedôvodné. Odvolací súd skonštatoval, že súd 1. stupňa správne právne vyhodnotil vykonané dokazovanie, pri ktorom bolo obžalovanej preukázané spáchanie skutku v zmysle obžalobného návrhu. Rozsudok je právoplatný, obžalovaná bola ihneď po vyhlásení rozhodnutia odvolacieho súdu dodaná do ústavu na výkonu trestu," uviedol dnes pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

"Okresný súd Bratislava 2 uznal obžalovanú Andreu Klabníkovú vinnou z trestného činu sprenevery a zo zločinu sprenevery a odsúdil ju na úhrnný trest odňatia slobody s použitím asperačnej zásady," povedal koncom novembra minulého roku pre TASR hovorca KS Adamčiak. Dodal vtedy, že obhajca obžalovanej podal voči rozsudku odvolanie a preto verdikt nebol právoplatný. V prípade preto ďalej rozhodoval práve dnes odvolací Krajský súd v Bratislave.

Z histórie prípadu

Andreu uznal súd vinnou zo spáchania sprenevery finančných prostriedkov spoločnosti Apores, s. r. o., ktorej ako jej účtovníčka spôsobila škodu v celkovej výške 158.666,93 eura.

Podľa obžaloby vyberala z bankových účtov firmy peniaze v hotovosti a potom ich účtovala napríklad na fiktívne faktúry alebo na faktúry, ktoré už boli zaplatené. Ona pred súdom obvinenia odmietla, ale k nezdokladovaným výberom sa vyjadriť nevedela. Tvrdila, že k chýbajúcim účtovným dokladom sa mohol dostať ktokoľvek a všetky výbery realizovala iba na požiadanie pokladníčky firmy alebo na požiadanie Ladislava R. Obžalovanej hrozilo desaťročné väzenie.

Z notárskej zápisnice, ktorú obžalovaná podpísala, vyplýva, že spomínaný dlh uznala. Na súde tvrdila, že to urobila pod nátlakom. Pred súdom preto stáli traja muži, ale spod obžaloby boli v máji 2010 oslobodení. Prokuratúra sa najskôr voči rozsudku odvolala, potom odvolanie stiahla. Jedna z pôvodne obžalovaných osôb je v súčasnosti obvinená z vydierania v inom prípade a zároveň spoluobvinená z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Čongiho.

Účtovníčka sa na dnešné verejné zasadnutie KS dostavila sama. V minulosti ju v inej kauze, kde mala byť údajne poškodená a vydieraná práve osobami z okolia podnikateľa Ladislava R., na Okresný súd Bratislava 2 doprevádzali a strážili kukláči a chodila na pojednávania so zahalenou tvárou.