Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

VIDEO: Časť zamestnancov RTVS vstúpila do trojhodinového štrajku

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Snímka z protestného zhromaždenia. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podporu požiadavkám zamestnancov vyjadrili aj viaceré filmárske asociácie.

Bratislava 10. júna (TASR) - Časť zamestnancov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vstúpila v pondelok napoludnie do trojhodinového štrajku. Dôvodom je nesúhlas s navrhovaným zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Desiatky zamestnancov sa presunuli formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu k budove Ministerstva kultúry SR, kde vystupujú rečníci.

"Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov," uvádza sa v stanovisku šéfa telerozhlasu Ľuboša Machaja a manažmentu RTVS. Štrajk podľa nich nebude mať vplyv na vysielanie programových služieb RTVS, keďže budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy.

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Podporu požiadavkám zamestnancov vyjadrili aj viaceré filmárske asociácie. "Žiadame stiahnutie predloženého zákona o STVR a ukončenie snáh o politickú kontrolu nad médiami verejnej služby bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Zároveň vyzývame k hľadaniu systémových riešení, ktoré minimalizujú možnosti politického tlaku na RTVS a zabezpečia jeho stabilné financovanie," uvádzajú asociácie.

Návrh zákona o STVR je aktuálne v parlamente. Vláda ho schválila koncom apríla. Legislatíva formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jej účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.