Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Slovensko

Celiatici sa od októbra dostanú k dietetickým potravinám jednoduchšie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie, skonštatovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Celiatici budú mať od októbra jednoduchší spôsob výberu dietetických potravín. Umožní to nové prerozdelenie bezgluténových potravín do dvoch podskupín "potraviny" a "suroviny". Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín, po novom mu zdravotná poisťovňa uhradí desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kilogramu potravín. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. októbra sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti," vysvetlil rezort.

Podotkol, že eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). "Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie," skonštatovalo MZ SR.