Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie, skonštatovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.
Autor TASR
Bratislava 25. septembra (TASR) - Celiatici budú mať od októbra jednoduchší spôsob výberu dietetických potravín. Umožní to nové prerozdelenie bezgluténových potravín do dvoch podskupín "potraviny" a "suroviny". Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín, po novom mu zdravotná poisťovňa uhradí desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kilogramu potravín. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.
"V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. októbra sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti," vysvetlil rezort.
Podotkol, že eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). "Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie," skonštatovalo MZ SR.
"V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. októbra sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti," vysvetlil rezort.
Podotkol, že eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). "Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie," skonštatovalo MZ SR.