Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Slovensko

Červený kríž: V pondelok začne 30. ročník Študentskej kvapky krvi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenský Červený kríž (SČK) v pondelok (14. 10.) spúšťa 30. ročník Študentskej kvapky krvi. Cieľom kampane je osloviť predovšetkým prvodarcov z radov mladých ľudí. Jej tohtoročný slogan znie "Objav vášeň pre dobro". Kampaň potrvá do 8. novembra. TASR o tom informovala špecialistka pre komunikáciu SČK Zuzana Vongrejová.

"Tému vášne sme sa rozhodli prepojiť s umením, čo ilustruje aj tohtoročný vizuál kampane. Preto sme pre spoluprácu oslovili Vysokú školu múzických umení," ozrejmila Vongrejová. Práve tam v priestoroch koncertnej siene Dvorana na Zochovej ulici v Bratislave kampaň odštartuje mobilným odberom.

Generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová podotkla, že za 30 rokov sa pomocou kampane podarilo inšpirovať k darcovstvu krvi desaťtisíce mladých ľudí. "Je to však vzájomný proces. Pracovať s mladými a pre mladých je aj pre nás vždy nesmierne obohacujúce," dodala.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.