Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia i chrípku stúpla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 50.484 prípadov ARO.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 41. kalendárnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu stúpla o 0,3 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) takisto stúpla, a to o 5,4 percenta. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 50.484 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1634 osôb, čo predstavuje 3,3 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 41. kalendárnom týždni nahlásili 5448 ochorení. Predstavuje to 10,8 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 15 materských škôl a päť základných škôl. Úrad v týždni zaznamenal aj jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia z Bratislavského kraja. Tiež bolo spracovaných 736 nových prípadov ochorenia COVID-19.

Chorobnosť na respiračné ochorenia v Košickom kraji klesla, na CHPO stúpla


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Košickom kraji uplynulý týždeň v porovnaní s predchádzajúcim klesla. Zvýšila sa však chorobnosť na chrípke podobné ochorenia (CHPO). Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach.

Regionálni hygienici zaznamenali 8135 ARO, z čoho bolo 543 CHPO. Chorobnosť na ARO tak klesla o 3,8 percenta, no CHPO stúpla o 7,2 percenta. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 286 osôb.

Pre zvýšenú chorobnosť zaznamenali prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v siedmich kolektívoch. Išlo o tri materské školy v okrese Košice-okolie a po jednej v Michalovskom a Spišskonovoveskom okrese. Týkalo sa to aj dvoch základných škôl, a to v okresoch Košice - okolie a Trebišov.

RÚVZ zaevidoval uplynulý týždeň aj 137 prípadov ochorenia COVID-19.