Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Členom, sympatizantom a verejnosti po videokonferencii bez diskusie

Foto: Hospodársky klub

Stalo sa nielen u nás „tragikomickou realitou“ , že politici nepotrebujú oponentov, nedajbože kritikov, či dokonca osoby s inými názormi na riešenie problémov.

Bratislava 4. októbra (OTS) - "Stalo sa nielen u nás „tragikomickou realitou“ , že politici nepotrebujú oponentov, nedajbože kritikov, či dokonca osoby s inými názormi na riešenie problémov. Za životunebezpečné považujú osoby – osobnosti – tvory mysliace, ktoré ich vyzývajú konať v záujme spoločnosti. Mnohí ľudom – voličmi zvolení lídri sú nainfikovaní skôr či neskôr vírusom „zhliadania sa v sebe samých“, či absolútnej samoľúbosti s odumieraním zmyslov. A tak nielen v našich vzťahoch, ale v celej spoločnosti máme nepokoj, napätie a disharmóniu...“

https://www.hospodarskyklub.sk/?zhromazdenie144

Do tridsiatehodruhého roka existencie združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub – Medzinárodný mierový výbor sme vstúpili 26. septembra 2024 jeho 144. riadnym zhromaždením a celkove 296. podujatím vo forme videokonferencie. Program trval tri hodiny a trinásť minút bez prestávky. Nebyť však problémov s internetovým signálom na území Slovenska, v Európe, v Číne a v Spojených štátoch, tak by sa počet účastníkov videokonferencie udržal na 40-tich percentách členstva združenia. Po celý čas bola pripojená v priemere 1/3 členov. Nie zo slušnosti, ale predovšetkým zo záujmu, keďže jedenásť prezentovaných tém pokrylo s výnimkou dvoch „to“, čo je pre život každého človeka a pre vývoj ľudskej spoločnosti najdôležitejšie. Témy Medzinárodná situácia a Ekonomika sveta, EÚ a SR budú na programe najbližšieho decembrového podujatia združenia.

Najobsiahlejšie podujatie združenia od jeho vzniku bolo bez diskusie. Časť členov vnímala jednotlivé témy ako podnet na zamyslenie sa. Navrhovala, aby bolo s odstupom času o nich diskusné zhromaždenie. Druhá časť členov neprejavila záujem o diskusiu, lebo „tá“ názory zodpovedných, tých „hore“, nezmení, hoc by zazneli aj také, ktorých realizáciou by sa diali takpovediac zázraky a, obrazne, „voda by sa menila na víno“. Tretia časť členov sa už tri-štyri roky vyjadruje v tom zmysle, že chce len počúvať (a mlčať, lebo mlčanie je „zlato“). Treba dodať, že táto skupina členov sa rozširuje, tak ako tomu bolo v závere 90-rokov minulého storočia, v období rokov 2007-2009 a potom od roku 2019 dodnes. Je tomu tak aj preto, že celkový vývoj sveta, Európy a EÚ, a samozrejme Slovenska im spôsobuje skôr rozčarovanie až pesimizmus ako relatívnu pohodu s pripomínaním si lepších čias. A tie boli aj v tomto miléniu a 21. storočí. Boli členovia (a tiež viac ako dosť „obyčajných smrteľníkov), ktorí sa preto a tiež pre absurdnosti, no i neprávosti v konaní lídrov a ich „pomocníkov“ na najrôznejších úrovniach dokonca uzavreli pred stykom s verejnosťou. A potom, je tiež faktom, že v združení už niet členov, ktorí by sa zaujímali len o vlastný svet, o vlastný prospech a o spoločenské (či skôr politické) pozície.

Ohlasy na to, čo odznelo v jednotlivých príspevkoch do programu „videokonferencie bez diskusie“ od zúčastnených členov združenia a potom od tých, čo sledovali jej záznam z našej www.hospodarskyklub.sk, alebo na yutube.sk , potvrdzujú, že nastalo súhlasné šumenie v hlavách a pre nás jednoznačná výzva, aby sme pokračovali v našom akoby donkichotské počínaní. Je vskutku dôležité prezentovať zdravý rozum a súčasníkov, odkiaľkoľvek na tejto Zemi, ktorí obohacujú svoje okolie odbornosťou, názormi, výsledkami práce i charakterom, a schopnosťou prinavracať nádej na lepšie dni a vôbec chuť do života. Takým ľuďom, ktorým je človečina vlastná a inšpirujúca iných, aby boli v súlade so zmyslom života ako takého, prináleží v súčasnosti poklona až po zem a poďakovanie.

Za myšlienky „O živote, o ľudskosti a šťastí a o zodpovednosti“ ďakujem: prof. RNDr. J. Masarikovi, DrSc., doc. Ing. L. Štibrányimu, R. Y. Mosnému z USA, MUDr. P. Rusnákovi, MBA, gen. riaditeľovi Nemocnice AGEL Košice – Šaca, MUDr. E. Prokopovej, pediatričke, P. Mihókovi, predsedovi SOPK, MUDr. J. Horákovej, PhD, Ing. M. Milkovi, Ing. M. Bohatej z Českej republiky, a pani Zhang Qian, viceprezidentke MEBO Group z ČĽR.

Za doterajšiu podporu videokompozície o laureátoch „Mierovej ceny zo Slovenska 2015“ v období 2015-2024 „Osobnosti o živote – Život o osobnostiach“ ďakujem: Ing. J. Bilikovi, Ing. P. Čatlošovi, PhD, Ing. T. Malatinskému, MBA, doc. Ing. P. Mihókovi, CSc., Zdravý život, s.r.o., J&T banka a OMNIA Holding SE.

Dr. Peter Kasalovský
Zakladajúci člen združenia a jeho predstaviteľ
od 19. augusta 1993