Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Členovia rodu Esterházy navštívili katedrálu v Trnave

Socha Jána Pavla II. pred Katedrálou Jána Krstiteľa v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Potomkovia rodu Esterházy navštívili aj Galantu, aby si pozreli predstavenie zobrazujúce ich predkov.

Galanta/Trnava 27. augusta (TASR) - Členovia šľachtického rodu Esterházy navštívili počas uplynulého víkendu katedrálny chrám v Trnave a podujatie Bitka pri Veľkých Vozokanoch v Galante. Informovala o tom Trnavská arcidiecéza a hovorkyňa mesta Galanta Mária Kilácskóová.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave je miestom posledného odpočinku niektorých členov šľachtického rodu Esterházy z Galanty. Napríklad aj "donátora" stavby chrámu, uhorského palatína Mikuláša Esterházyho. Spolu s ním sú tam pochovaní aj jeho synovia. "Tí padli pri obrane vlasti a záchrane kresťanstva v bojoch s osmanskou armádou, pod vedením vezíra Kara Mustafu, v bitke pri Vozokanoch 26. augusta 1652," priblížila Trnavská arcidiecéza na svojom webe. Do katedrály zavítala rodinná delegácia s počtom 25 členov.

Potomkovia rodu Esterházy navštívili aj Galantu, aby si pozreli predstavenie zobrazujúce ich predkov. Podujatie Bitka pri Veľkým Vozokanoch sa koná v Galante každoročne už od roku 2017. "Ich prítomnosť dodala podujatiu ešte väčšiu historickú hodnotu a hlboký emocionálny rozmer," podotkla hovorkyňa Galanty Kilácskóová.