Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

Cyklus Lumiére pod paľbou uvedie menej známe povstalecké filmy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Cyklus predstaví aj filmy Súkromná vojna (1977) "o konflikte v minulosti, ktorý vo vojnovom období a v občianskej zrážke prerastie do osobného revanšu".

Bratislava 21. augusta (TASR) - Slovenský filmový ústav chystá v bratislavskom Kine Lumiére cyklus venovaný filmom o Slovenskom národnom povstaní (SNP). "Do prehliadky boli zámerne vybrané filmy menej známe až neznáme, ale každý s nejakým zaujímavým príspevkom k téme," povedala pre TASR filmová publicistka, kritička a historička Eva Vženteková. Cyklus Lumiére pod paľbou s podtitulom Odboj a Povstanie vo filme otvoria vo štvrtok 29. augusta.

Na úvod netradičnej prehliadky menej známych, prehliadaných alebo zabudnutých filmov pri príležitosti 80. výročia SNP si diváci môžu pozrieť "realizačne zrelý" film V hodine dvanástej, ktorý v roku 1958 nakrútil režisérsky tandem Jozef Medveď a Andrej Lettrich. "Bol zrejme nepriamo inšpirovaný skutočnou udalosťou rukojemníkov zajatých jednotkou SS v čase potlačenia Povstania do hôr, pričom film bol v čase svojho uvedenia politicky nepriaznivo prijatý, čím ostal akoby neprávom poznačený," vysvetľuje Vženteková, autorka celého projektu, ktorá film aj lektorsky predstaví.

"Ďalej budú uvedené snímky Človek na moste (1972), pomerne poctivá dráma o rozhodovaní sa medzi službou okupantom a rezistenciou, film Veľká noc a veľký deň (1974), zaujímavý pohľad na konkrétnu kritickú situáciu počas prechodu frontov, profesionálne i historicky zaujímavý diptych Život na úteku (1975) a Choď a nelúč sa (1979) o armádnom odbojárovi, disidentovi a povstaleckom partizánovi Ľudovítovi Kukorellim," upozorňuje filmová publicistka, kritička a historička.

Cyklus predstaví aj filmy Súkromná vojna (1977) "o konflikte v minulosti, ktorý vo vojnovom období a v občianskej zrážke prerastie do osobného revanšu". V programe figuruje aj titul Do posledného dychu (1976), film inšpirovaný skutočnými postavami nemeckých protihitlerovských agentov pôsobiacich aj na území Slovenského štátu, či snímka Zlaté časy (1978). "Umelecky a výpovedne veľmi hodnotný a nezaslúžene zabudnutý film s ironickým názvom," poznamenáva Vženteková. Do výberu zaradila aj "sčasti ideologizovanú komédiu" Cnostný Metod (1979), ktorá môže publikum zaujať pomerne vierohodným zobrazením dobového bratislavského prostredia.

"Ďalším bonusom prehliadky bude snímka Nedodržaný sľub (2009), nakrútená po páde komunistického režimu, ktorá prechádza celým vojnovým obdobím prostredníctvom postavy prenasledovaného židovského mladíka a prináša aj veľmi drsnú povstaleckú epizódu o strete mladého hrdinu s ruským antisemitským partizánskym veliteľom a alkoholikom," ozrejmila Vženteková. Dodáva, že v prehliadke nejde len o obraz odboja a Povstania. "Odvrátenou stranou povstaleckej tematiky sú ďalšie uvádzané filmy, ktoré sa snažili oživiť reálie, príbehy a postavy mimo odboja a priniesť kritický, ale v rámci možností vierohodný obraz vytesňovaného Slovenského štátu," podotkla filmová historička k snímkam ako Námestie svätej Alžbety (1965), Sýkorka (1989) a "žánrovo exkluzívna historická satira" Naši pred bránami (1970).