Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Čakajú nás výdatné dažde. Hrozia povodne a popadané stromy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mesto odporúča od štvrtka do pondelka (16. 9.) nevstupovať do lesoparku Brezina ani do žiadnych parkov, nezdržiavať sa v prírode. Silný vietor môže vyvracať stromy.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Na väčšine územia Slovenska treba v piatok (13. 9.) počítať s dažďom. Naďalej majú platiť výstrahy tretieho stupňa v okresoch Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

V Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji budú v niektorých okresoch platiť výstrahy druhého stupňa pred dažďom a v niektorých prvého stupňa. V celom Banskobystrickom kraji platia v piatok výstrahy prvého stupňa, taktiež aj v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa.

Celý Bratislavský a Trnavský kraj spolu s okresmi Myjava, Komárno, Nitra, Nové Zámky a Šaľa potrápi podľa meteorológov v piatok aj vietor. Priebežne tam platí výstraha prvého stupňa.

V Žiari nad Hronom preventívne vyčistili koryto Šášovského potoka



Na intenzívne dažde, ktoré na nasledujúce dni na území Slovenska predpovedajú meteorológovia, sa pripravuje aj žiarska samospráva. Primátor Peter Antal informoval, že vo štvrtok preventívne vyčistili koryto Šášovského potoka a dohodli ďalšie kroky v rámci protipovodňových opatrení.

"Dnes sme v spolupráci s našimi technickými službami vyčistili Šášovský potok od najväčšej vegetácie, aby v prípade výdatných dažďov, ktoré nás počas nadchádzajúcich dní čakajú, dokázal potok preniesť väčšiu vodu bez toho, aby mala v ceste prekážky," uviedol Antal na sociálnej sieti.

Dodal, že tiež dohodli postup a zabezpečili ďalšie protipovodňové technické prostriedky pre dobrovoľný hasičský zbor. Mal by tak byť pripravený na prípadnú veľkú vodu v Lutilskom potoku tak, aby sa dokázala voda v koryte rieky udržať a aby sa nevyliala.

Podľa Antala ide o reakciu na povodňovú situáciu z minulosti, keď sa Šášovský a Lutilský potok vyliali. "Verím, že sme oveľa lepšie pripravení ako v minulosti a aj takýmito krokmi sa nám podarí zabrániť tomu, aby sa situácia spred viac ako desiatich rokov opakovala," podotkol primátor. Dobrovoľný hasičský zbor mesta je podľa jeho slov personálne aj technicky pripravený zasiahnuť v prípade potreby nielen v Žiari nad Hronom, ale aj v okolitých obciach.

Sereď preventívne uzatvorí časť cyklotrasy vedúcej popod riečny most



Mesto Sereď v okrese Galanta preventívne uzatvorí v súvislosti s nepriaznivou predpoveďou počasia časť cyklotrasy vedúcej popod riečny most. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Slahučková.

Vo štvrtok zvolalo vedenie mesta pracovné stretnutie za účasti príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, štátnej a mestskej polície a niektorých členov krízového štábu mesta. Prítomní prediskutovali plán postupu v prípade zhoršovania poveternostnej situácie. Samospráva informovala, že pripravuje vlastné kapacity pre stav pohotovosti.

"Mesto pravidelne čistí odtoky vody v meste, ale pri očakávanom nápore extrémnych zrážok dažďovej vody je nutné myslieť na to, že takmer vôbec nebudú stíhať odvádzať dažďovú vodu," podotkla hovorkyňa.

Mesto odporúča verejnosti, aby sa nezdržiavala v lesných porastoch pri Váhu, v mestskom parku a ani v blízkosti vzrastlých stromov. Tiež aby obmedzila pobyt na otvorených priestranstvách. Z dôvodu očakávanej nepriaznivej situácie na toku rieky Váh samospráva odporúča opustiť priestory územia za hrádzou. Odporúčania sa týkajú okrem iného aj vytiahnutia elektrospotrebičov zo zásuviek, ak sa nachádzajú v pivniciach a častiach nehnuteľností pod úrovňou terénu.

Na okresnom úrade v Nitre zasadal krízový štáb, zaoberal sa očakávaným počasím



Na Okresnom úrade v Nitre zasadal vo štvrtok popoludní krízový štáb. Zaoberal sa opatreniami v súvislosti s očakávanými dažďovými zrážkami.

Ako uviedol nitriansky primátor Marek Hattas, na stretnutí sa zúčastnili všetky kľúčové záchranné a riadiace zložky. "Najsilnejšie dažde nás čakajú pravdepodobne v piatok. Je dôležité, aby sme boli pripravení na možné riziká," skonštatoval primátor mesta.

Podľa zástupcov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sú viaceré menšie vodné toky suché a ich kapacita by mala byť postačujúca na zrážky rozložené do viacerých dní. Ako doplnili, kapacitne je na tom podobne aj rieka Nitra, ktorá by mala byť na očakávané dažde pripravená. SVP však aj tak preventívne pristúpil k znižovaniu hladín niektorých nádrží. "Škody môžu skôr spôsobiť vnútorné vody, teda zrážky, ktoré spadnú napríklad na polia. SVP má prichystaných 93.000 vriec, 1500 ton piesku a zamestnanci sú v pohotovostnom režime," doplnili vodohospodári.

Posilnené služby má aj Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZsVS). Jej generálny riaditeľ Marek Illéš upozornil, že pri výdatných zrážkach sa môže opakovať situácia z konca júna, keď niektoré ulice Nitry zaplavila voda z kanalizácie.

Okresný úrad od piatka až do konca víkendu posilní linku 112. Pripravení na pohotovosť sú aj hasiči a armáda. Podľa zástupkyne Ozbrojených síl SR Ľubomíry Švecovej je k dispozícii 19 ľudí a ďalších 35 je v zálohe, pripravených pomôcť hneď, ako príde rozkaz.

V permanencii bude od piatka do nedele aj mestská polícia aj zamestnanci Strediska mestských služieb, ktoré má pripravených 500 vriec a päť kubíkov piesku. "Naše hliadky budú v uliciach. Problematické miesta, napríklad podjazdy, sa budú v prípade potreby priebežne uzatvárať," uviedol náčelník nitrianskej mestskej polície Erik Duchoň.

Na prípadné odčerpávanie vody sa pripravujú aj dunajskostredskí dobrovoľní hasiči



Na prípadné odčerpávanie vody v dôsledku očakávaných silných zrážok sa okrem dunajskostredských profesionálnych hasičov pripravuje aj dobrovoľný hasičský zbor. Mesto Dunajská Streda o tom informovalo na svojom webe.

"Zásahové jednotky (...) sú pripravené na odstraňovanie prípadných problémov, ako odčerpávanie vody a čistenie neprejazdných úsekov ciest. Zároveň sa na možné nasadenie a odčerpávanie vody pripravuje aj Dobrovoľný hasičský zbor v Malom Blahove," priblížil referent požiarnej a civilnej ochrany na Mestskom úrade Dunajská Streda Balázs Szűcs.

Mesto doplnilo, že poveternostnú situáciu monitoruje a je v neustálom kontakte s profesionálnymi hasičmi aj dobrovoľnými hasičmi.

Okresný úrad v Senici zatiaľ neplánuje zvolať krízový štáb pre hrozbu povodní



Okresný úrad (OÚ) v Senici zatiaľ neplánuje zasadnutie krízového štábu v súvislosti s hroziacimi povodňami. TASR to potvrdil vedúci odboru krízového riadenia OÚ v Senici Igor Janšák.

"Obce sú informované, výstrahy im chodia. Sledujú situáciu. Opatrenia, ktoré prichádzajú zhora, realizujú," vysvetlil Janšák. Krízový štáb neplánuje zatiaľ zvolať ani mesto Senica. "Evidujeme všetky výstrahy, ktoré sú uverejnené. Máme odkomunikovaných hasičov a pripravené automobily, aby v prípade potreby mohlo dôjsť k zásahu," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Banská Bystrica sa na intenzívny dážď pripravuje, vybreženie Hrona nehrozí



V súvislosti s avizovanými zrážkami, ktoré meteorológovia predpovedajú na najbližšie dni na území Slovenska, zasadal vo štvrtok popoludní v Banskej Bystrici krízový štáb. Mesto je na dôsledky nepriaznivého počasia pripravené a príslušné organizácie budú v nasledujúcich dňoch v pohotovosti, vybreženie Hrona podľa vodohospodárov nehrozí. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Na zasadnutí krízového štábu mesta sa stretli zamestnanci odborných útvarov mestského úradu so zástupcami Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), Hasičského a záchranného zboru, štátnej i mestskej polície, Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES), mestských lesov či spoločnosti MIS - údržba ciest a komunikácií. Cieľom stretnutia bolo zosumarizovať postupy, ako aj nevyhnutné materiálne a technické zabezpečenie potrebné pre zvládnutie rôznych situácií.

"Na základe posledných údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu k 12.00 h by sa mala zrážková činnosť presúvať hlavne Karpatami, a teda západným Slovenskom a Záhorím. Pokiaľ ide o stredné Slovensko a Banskú Bystricu, v piatok by malo padnúť 15 milimetrov zrážok a v sobotu 5 milimetrov, pričom by nemalo ísť o kontinuálny dážď. Ďalšia vlna by mala prísť v nedeľu. Keďže sa informácie menia z hodiny na hodinu, v prípade potreby sme pripravení kedykoľvek zasiahnuť," uviedol za SVP Tomáš Ič.

Spoločnosť MIS - údržba ciest a komunikácií bude počas intenzívnych lejakov v pohotovosti. V týchto dňoch zabezpečila aj vyčistenie problémových kanalizačných vpustov, ktoré sú potrebné na odvedenie vody z ciest. Mesto však upozorňuje, že napriek tomu môže pri intenzívnych dažďoch dôjsť k zatopeniu niektorých ulíc či podchodov.

V pohotovosti budú cez víkend aj zamestnanci ZAaRES-u spolu s technikou. Mestská organizácia zároveň vyzýva obyvateľov, aby sa v prípade silných lejakov či vetra vyhýbali mestskému parku a cintorínu v centre mesta, kde sa nachádzajú vysoké stromy. Samospráva tiež vyzýva organizátorov podujatí, aby sledovali vývoj počasia a pri vzniku mimoriadnych udalostí ich presunuli na neskôr.

"Hoci by sa extrémne dažde mali nášmu mestu vyhnúť, nenechávame nič na náhodu a komunikujeme so všetkými zainteresovanými zložkami. Podľa informácií od SVP extrémne stúpanie Hrona a jeho vybreženie nehrozí. Situáciu však budeme v celom meste počas najbližších dní sledovať, a v prípade potreby prijmeme v kritických lokalitách konkrétne opatrenia," doplnil primátor Ján Nosko.

Na západnom Slovensku pribudla výstraha tretieho stupňa pred dažďom


V okresoch Malacky, Myjava, Senica a Skalica platí vo štvrtok výstraha tretieho stupňa pred dažďom. Zároveň v nich platí aj tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

V okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja platia výstrahy druhého aj prvého stupňa pred dažďom, v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom platí výstraha prvého stupňa.

V okrese Skalica sa pripravujú na hroziace povodne



Na Okresnom úrade (OÚ) v Skalici vo štvrtok ráno zasadal krízový štáb v súvislosti s hroziacimi povodňami v oblasti toku rieky Morava a priľahlých obciach. V rámci okresu už prijali preventívne bezpečnostné opatrenia. Pre TASR to potvrdil prednosta OÚ v Skalici Lukáš Valúch.

Vysvetlil, že vykonávajú monitoring okolia rieky. "Ťažko predpovedať, v akom stave budeme v sobotu (14. 9). Úhrn zrážok, ktorý spadne na českej strane, sa u nás prejaví v sobotu okolo obedňajších hodín. Situáciu budeme operatívne riešiť, či už záchrannými, alebo preventívnymi prácami," povedal Valúch s tým, že sa uskutočnila komunikácia so starostami obcí.

Referent civilnej ochrany mesta Skalica Peter Kazinota pre TASR potvrdil, že mesto je v pohotovosti a monitoruje situáciu. Avizoval zasadnutie krízového štábu mesta.

Krízový štáb vo štvrtok zvolal aj primátor Holíča Zdenko Čambal. Podľa neho pracujú na sumarizácii dobrovoľníkov, ktorí by v prípade očakávaných udalostí mohli pomáhať. "V sobotu a nedeľu (15. 9.) bude na mestskom úrade zabezpečená stála služba, na ktorú bude možné adresovať prípadné žiadosti o pomoc. Taktiež sme zrušili všetky podujatia, ktoré sa mali uskutočniť cez víkend," zhrnul Čambal na sociálnej sieti.

Obec Radošovce na svojom webe vyzvala občanov, ktorí majú z minulosti skúsenosť so zatopením ich obydlí alebo záhrad, aby preventívne vykonali opatrenia na zmiernenie prípadných škôd. Obyvateľov, ktorí parkujú v blízkosti vodných tokov, požiadala o preparkovanie automobilov, aby v prípade potreby pri záchranných prácach a odstraňovaní škôd neblokovali príjazd potrebnej techniky.

Na riziko povodne na svojom webe upozornila aj obec Kátov. "V spolupráci s poslancami obecného zastupiteľstva budeme situáciu sledovať," zhrnula obec. Primátor mesta Gbely Martin Jahodka pre TASR uviedol, že hasiči v meste sú informovaní a v pohotovosti.



Polícia monitoruje povodňovú situáciu na miestach so zvýšeným rizikom záplav


V súvislosti s očakávaným zhoršením počasia polícia monitoruje povodňovú situáciu na miestach so zvýšeným rizikom záplav. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Poriečna polícia je v pohotovosti a pripravená okamžite pomôcť pri záchranárskych prácach. Zároveň monitorujeme aj pozemné komunikácie a aktívne komunikujeme s ich správcami, aby sme včas dokázali predísť problémom v cestnej premávke," vysvetľuje polícia.

Zároveň upozorňuje ľudí, aby v oblastiach so zvýšeným rizikom záplav situáciu nepodceňovali a dbali na svoju bezpečnosť.



Mimoriadne udalosti v okrese Považská Bystrica očakávajú najmä počas víkendu


Okresný úrad (OÚ) v Považskej Bystrici zatiaľ nezvolal zasadnutie krízového štábu v súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a možných mimoriadnych udalostí. Starostom obcí v okrese poskytli informácie o základných kontaktoch a postupe pri vzniku mimoriadnych situácií. TASR o tom informoval prednosta OÚ v Považskej Bystrici Andrej Torda.

Na snímke popadané stromy.
Foto: Teraz.sk


"V pohotovosti budem ja spolu s vedúcim odboru krízového riadenia OÚ. V prípade, ak starosta zváži potrebu vyhlásenia stupňa povodňovej aktivity, vyrazíme do obce, zhodnotíme situáciu a podľa závažnosti vyhlásime stupeň povodňovej aktivity, aby v prípade škôd vznikli nároky na sanáciu záchranných prác," uviedol prednosta.

Ako dodal, vo štvrtok a v piatok (13. 9.) neočakávajú nejaké mimoriadne udalosti, ich počet v dôsledku vytrvalého dažďa a následného vzostupu hladín vodných tokov môže rásť počas víkendu (14. – 15. 9.). Privítal tiež kroky starostov obcí Považskobystrického okresu, ktorí zrušili víkendové kultúrne a spoločenské podujatia v exteriéri.

Predpokladané zrážky povedú k závažnému zhoršeniu hydrologickej situácie


Predpokladané zrážky v strednej Európe a čiastočne na našom území povedú k závažnému zhoršeniu hydrologickej situácie predovšetkým v povodí Moravy, Dunaja a ostatných menších povodí, najmä na západe Slovenska. V ostatných povodiach smerom na východ je riziko vzostupov hladín na úrovni stupňov povodňovej aktivity (SPA) klesajúce, ale nie vylúčené. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


"Najmä v dňoch od piatka do nedele (13. - 15. 9.) je nutné počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín aj na úrovni SPA," uviedol SHMÚ. Podotkol, že vzhľadom na dlhodobé a plošné sucho počas uplynulých týždňoch sú súčasné hodnoty prietokov väčšinou pod úrovňou dlhodobých priemerných mesačných prietokov.

"Zrážková činnosť však bude v najzasiahnutejších regiónoch trvalého a výdatného charakteru, čo povedie k rýchlemu nasýteniu povodí," ozrejmil ústav. Podľa predpokladanej poveternostnej situácie očakáva SHMÚ v najbližších hodinách na tokoch západného Slovenska mierny vzostup až vzostup, na ostatných tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín.

Zároveň s postupným rozvojom zrážkovej činnosti od piatka SHMÚ predpokladá ďalší vzostup, najmä na tokoch v západnej polovici Slovenska. "Ide najmä o toky v oblasti Malých Karpát, Nitry, Kysuce či stredného Váhu. Súčasne dôjde aj k výrazným vzostupom na slovenských úsekoch Dunaja a Moravy," doplnil s tým, že situácia bude závisieť najmä od diania v horných častiach povodí, čiže v Rakúsku a Česku.

Vzostupy majú podľa ústavu nastať v období od piatka do nedele, postupne na Morave s predpokladaným dosiahnutím a prekročením tretieho SPA, na Dunaji prvého až druhého SPA a na ostatných tokoch, predovšetkým západného Slovenska prvého až tretieho SPA. SHMÚ dodal, že vzhľadom na závažnosť situácie ju budú nepretržite monitorovať a aktualizovať predpovede a výstrahy.

V Devínskej Novej Vsi zasadne vo štvrtok pre počasie krízový štáb


V bratislavskej Devínskej Novej Vsi zasadne vo štvrtok v súvislosti s predpoveďami meteorológov a vydanými výstrahami krízový štáb mestskej časti. Ešte pred ním začala samospráva so zabezpečením koordinačných aktivít, do pohotovosti uviedla dobrovoľný hasičský zbor i príspevkovú organizáciu Denova. Pre TASR to uviedol starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

"Momentálne situáciu monitorujeme a pripravujeme sa na možné dosahy vrátane lokálnych záplav, havarijných situácií a výrazného zvýšenia hladiny riek Dunaja a Moravy," skonštatoval Krajčír s tým, že v súvislosti s výdatnými zrážkami očakávajú najhoršiu situáciu v blízkosti ulíc Na hriadkach (v smere do Devína), Mlynská, Na mýte a v oblasti Devínske jazero.

Mestská časť je podľa neho pripravená pravidelne informovať a vydávať výstrahy pre svojich obyvateľov. Tí sa podľa starostu môžu spoľahnúť na pomoc miestneho úradu i dobrovoľných hasičov. Kedykoľvek tiež môžu kontaktovať Dohľadové centrum mestskej časti, ktoré je pripravené pomáhať a odpovedať na ich otázky v nepretržitom režime.

Mestská časť bude svoje aktivity koordinovať so záchrannými a bezpečnostnými zložkami, Slovenským vodohospodárskym podnikom, Mestskými lesmi v Bratislave i bratislavským magistrátom.

Povodňová komisia v Myjave na mimoriadnom zasadnutí nariadila zrušenie podujatí


Povodňová komisia mesta Myjava na štvrtkovom rannom mimoriadnom zasadnutí rozhodla o zrušení exteriérových podujatí v meste. Samospráva o tom informovala na svojom webe.

"K tomuto rozhodnutiu komisia pristúpila po zvážení všetkých objektívnych skutočností, po vyhodnotení rizík spojených s avizovanými zlými hydrometeorologickými podmienkami a v záujme ochrany zdravia a majetku občanov i verejného majetku," vysvetlilo mesto.

Obmedzenie sa týka všetkých exteriérových verejných, spoločenských, kultúrnych a športových podujatí usporadúvaných od štvrtka do nedele (15. 9.).

Hovorca mesta Marek Hrin neskôr priblížil, že spoločnosť Správa majetku mesta Myjava, mestská polícia i dobrovoľné hasičské zbory uvádzajú do pohotovosti svojich zamestnancov. "Pripravujú sa vrecia s pieskom na protipovodňové bariéry, technika, ktorú by bolo možné použiť. Vytypovali sa miesta - telocvične vybraných škôl - pre evakuovaných ľudí," podotkol.

Doplnil, že zástupcovia mesta postupne komunikujú s inštitúciami, zariadeniami a firmami v meste, ktorých by sa prípadné vyliatie vodných tokov mohlo týkať alebo ktoré by mohli byť súčinné pri riešení krízových situácií. Mesto vydalo aj odporúčania pre verejnosť v súvislosti s očakávaným silným vetrom a zrážkami.

Mestská polícia Bratislava odporúča sledovať počasie, aby boli ľudia informovaní o rizikách


Mestská polícia (MsP) Bratislava odporúča sledovať počasie, aby boli ľudia informovaní o aktuálnych rizikách. Pre minimalizovanie rizika počas nepriaznivého počasia tiež radí obmedziť pohyb vonku na nevyhnutné minimum, obzvlášť v lesoch, parkoch či v blízkosti vodných tokov a v neprehľadnom teréne. O odporúčaniach informuje na sociálnej sieti.

Z predstavenia dvoch elektrických kolobežiek pre mestských policajtov v Bratislave, 3. apríla 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Upevnite alebo ešte lepšie, zložte predmety, ako kvetináče na balkónoch, ukotvite alebo odložte veci umiestnené na balkónoch či pozemkoch rodinných domov," uviedla polícia. Zároveň odporúča parkovať na bezpečných miestach a vyhnúť sa parkovaniu pod stromami, pri vodných tokoch alebo plochách, kde sa môže nahromadiť veľké množstvo vody.

"Nejazdite autami po zatopených cestách, rozhodne nejazdite skrz zatopené podjazdy, nevchádzajte vozidlami do rýchlo tečúcej vody," konštatovala. Postarať sa tiež treba o bezpečnosť svojich zvierat.

Pokiaľ ľudia bývajú v záplavovej zóne, treba premiestniť cennosti do horných poschodí a vytvoriť si evakuačný balíček či batožinu s najnutnejšími potrebami. Rovnako polícia odporúča spojiť sa s príbuznými, a to najmä tými, ktorí sú vo vyššom veku alebo majú zdravotné obmedzenia a overiť si, či nepotrebujú pomoc.

"V prípade potreby nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom linky 159. Mestskí policajti budú slúžiť počas najbližších dní v posilnených počtoch," doplnila polícia.



Žilinská radnica odporúča zvýšiť pozornosť pri návšteve Lesoparku Chrasť


Žilinská radnica v súvislosti s avizovanými výdatnými zrážkami v najbližších dňoch odporúča, aby návštevníci Lesoparku Chrasť zvýšili svoju pozornosť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová.

"Pri premočení pôdy, prípadne v spojení s vetrom, hrozí riziko prevrátenia stromov, zlomenie a pády konárov. Z uvedených dôvodov nie je možné zabezpečiť bezpečnosť návštevníkov lesoparku," uviedla Ondrášová.

Rezort vnútra: Pri povodni by sa mali ľudia rýchlo odobrať na bezpečné miesto


Pri vzniku povodne by mali ľudia v prípade nedostatku času zanechať akékoľvek činnosti a rýchlo sa presunúť na bezpečné alebo vopred určené miesto. Môže to byť kopec alebo vyšší svah. Vyplýva to z odporúčaní sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré vo štvrtok zverejnila na sociálnej sieti.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Pokiaľ máte dostatok času, vypnite alebo uzatvorte hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu, dôležité vybavenie domácností premiestnite do vyšších poschodí, uzatvorte všetky okná. Odstráňte látky, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu (jedy, žieraviny, kyseliny a podobne)," radí rezort vnútra.

MV SR tiež odporúča občanom pripraviť si pre prípad krízovej situácie evakuačné vozidlo a batožinu. "Pripravte si lieky, dokumenty, vhodné ošatenie, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na dva až tri dni, zoberte si nepremokavú obuv a odev. Nejazdite cez zaplavené cesty alebo mosty, ak neviete odhadnúť hĺbku vody," uviedlo MV SR.

Ak sa človek ocitne v aute, ktoré zalieva voda, rezort radí okamžite vystúpiť, presunúť sa na vyvýšené miesto a zavolať na tiesňovú linku 112. Ľudia by tiež nemali zabudnúť na svoje okolie. MV SR odporúča informovať o situácii svojich susedov a pripraviť evakuáciu zvierat. Pripomína tiež dodržiavanie pokynov záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy a sledovanie pokynov v médiách.

V štyroch okresoch na Záhorí platí tretí stupeň výstrahy pred povodňami


V štyroch okresoch na Záhorí platí tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Druhý stupeň platí pre okres Bratislava a pre časť severného Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami platí okresoch Skalica, Senica, Myjava a Malacky. "Vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí Moravy očakávame na jej slovenskom úseku a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín," upozornil ústav.

SHMÚ tiež vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami prvého stupňa pre viacero okresov na strednom a severnom i časti západného Slovenska.

Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. V tejto súvislosti sú vydané výstrahy prvého i druhého stupňa.

ZSSK upozorňuje na možné zdržania v železničnej doprave pre nepriaznivé počasie


Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti s nepriaznivým počasím v nasledujúcich dňoch upozorňuje na možné zdržania v železničnej doprave. Extrémne zrážky a silný vietor môžu v niektorých úsekoch poškodiť železničnú infraštruktúru, dopravu môžu obmedziť spadnuté stromy v koľajisku, strhnuté trakčné vedenie či podmytie trate. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková


"Zamestnanci ZSSK sú v pohotovosti a pripravení rýchlo reagovať na vzniknuté situácie, informovať cestujúcich o všetkých zmenách a minimalizovať dopady na dopravu. Dispečeri ZSSK budú nepretržite sledovať situáciu 24 hodín denne a v úzkej spolupráci s manažérom železničnej infraštruktúry, Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), budú pripravení pružne reagovať na akékoľvek zmeny v prevádzke," priblížil Drevický s tým, že v prípade potreby je zabezpečená aj pohotovosť nehodových pomocných prostriedkov od nákladného dopravcu Cargo.

Národný dopravca cestujúcim odporučil, aby sa na cestu dostatočne pripravili, najmä ak cestujú na dlhšie trasy. Drevický upozornil, že pre nepriaznivé počasie môže prísť k neplánovaným zdržaniam, ľudia by si preto mali pribaliť dostatok tekutín, jedla aj liekov.

Aktuálne informácie o zmenách v prevádzke vlakov sa môžu cestujúci dozvedieť na webe ZSSK či profiloch spoločnosti na sociálnych sieťach, kde prostredníctvom nového systému publikovania informácií dopravca uverejňuje informácie priamo z dispečingu.

SHMÚ: Na západe a severozápade SR môže byť celkový úhrn zrážok 100 až 170 mm


Na západe a severozápade Slovenska môže byť vytrvalý a silný dážď s celkovým úhrnom zrážok od štvrtka do nedele (15. 9.) 100 až 170 milimetrov (mm). Na náveterných oblastiach ojedinele až 200 mm, podľa najextrémnejších výpočtov aj viac. Na svojom webe o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa po Vajanského nábreží v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR - Dano Veselský


SHMÚ očakáva aj silný severozápadný vietor a úhrny zrážok tak budú silno ovplyvnené aj náveterným a záveterným efektom. "Práve na severozápadných návetriach hôr a v hrebeňových polohách očakávame vôbec najvyššie úhrny zrážok. Smerom na východ bude zrážok ubúdať, na východe spadne väčšinou 20 až 50 mm," priblížili meteorológovia.

Viac naprší na Morave, v priľahlom Poľsku a vo východnej polovici Rakúska, väčšinou 150 až 250 mm, v horských oblastiach ojedinele aj viac ako 300 až 400 mm. "To sú pre našu oblasť extrémne vysoké úhrny zrážok," podotkli.

Takto výdatný dážď podľa SHMÚ ukončí suché obdobie v celom regióne a spôsobí aj výrazný vzostup vodných hladín s dosahovaním povodňových stupňov so zvýšeným rizikom povodní. "Zrážky budú navyše padať pri nízkej teplote, čo výrazne zníži ich výpar, naopak, podporí udržanie spadnutej vody v krajine a odtok," vysvetlil.

Teplota vzduchu bude v piatok (13. 9.) spočiatku na západe, postupne aj na ostatnom území, deväť až 15 stupňov Celzia. Vzhľadom na ročnú dobu ide podľa SHMÚ o mimoriadne až extrémne nízku maximálnu dennú teplotu na úrovni dlhodobých teplotných rekordov. "Pocit chladu bude znásobovať aj severozápadný vietor, ktorého nárazy môžu najmä na juhozápade presahovať 80 kilometrov za hodinu, čo pri výdatnom daždi a nízkej teplote povedie k veľmi nepriaznivým podmienkam," poznamenali meteorológovia. Dodali, že na podmáčanom povrchu je pri silnom vetre vyššie riziko pádu stromov. Ide o zvýšené nebezpečenstvo najmä v horách západného a severozápadného Slovenska.

Na Morave, vo východnej polovici Rakúska, na krajnom juhozápade Poľska a na západnom Slovensku sa podľa SHMÚ budú vyskytovať takmer nepretržité zrážky až do pondelka (16. 9.) len s krátkymi prerušeniami v závislosti od jednotlivých vplyvov synoptických štruktúr. Deklaruje, že situáciu bude aj naďalej monitorovať a bude aktualizovať svoje predpovede a výstrahy.

Polícia: Mohutné dažde so silným vetrom môžu skomplikovať situáciu na cestách


Mohutné dažde v kombinácii so silným vetrom, predovšetkým na západe Slovenska, môžu skomplikovať situáciu na cestách. Upozornila na to polícia na sociálnej sieti. Vyzvala preto vodičov, aby počas jazdy zvýšili opatrnosť a jazdu prispôsobili povahe vozovky a stavu ciest či svojim schopnostiam a zručnostiam.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová


"Nezabúdajte ani na dodržiavanie rozostupov, obzvlášť na frekventovaných cestách, ani na správne svietenie," uviedla polícia. Pred cestou je tiež podľa nej dôležité skontrolovať technický stav vozidla, predovšetkým dezén pneumatík. "Opotrebované pneumatiky totiž nedokážu dostatočne odvádzať vodu, čo znižuje ich priľnavosť a zvyšuje riziko akvaplaningu či šmyku," dodala s tým, že netreba zabúdať ani na kontrolu stieračov.

Po príchode do cieľa je tiež potrebné prispôsobiť počasiu miesto na parkovanie. Ak to situácia dovolí, vodiči by sa mali vyhnúť parkovaniu pod stromami. "Riskovať sa v takomto počasí naozaj nevyplatí. Jazdite preto opatrne, aby ste do svojho cieľa dorazili v bezpečí," uzavrela polícia.



Dajte si pozor: V Trenčíne hrozia výdatné zrážky a silný vietor



Trenčianska radnica v súvislosti s predpoveďou výdatných zrážok a silného vetra upozorňuje obyvateľov na možné riziká záplav a prívalových dažďov. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR– František Iván


"Už vo štvrtok treba počítať s ochladením, ktoré bude ešte výraznejšie v piatok (13. 9.) a cez víkend. K upršanému počasiu sa má pridať i silný vietor. Zatiaľ nevieme predpokladať, aký bude presnejší vývoj na území mesta, no najohrozenejšími oblasťami sú Kubrá, Kubrica, sídlisko Juh (Východná ulica), Belá (pri Tescu) a Horné Orechové," uviedla hovorkyňa s tým, že obavy a predpovede na území mesta sa možno napokon nepotvrdia, no obyvatelia by mali byť pripravení.

Radnica podľa nej preventívne komunikuje aj s miestnymi dobrovoľnými hasičmi. V prípade potreby budú mať k dispozícii takmer 600 vriec s pieskom. Mestská polícia bude monitorovať situáciu v jednotlivých mestských častiach.

Mesto odporúča od štvrtka do pondelka (16. 9.) nevstupovať do lesoparku Brezina ani do žiadnych parkov, nezdržiavať sa v prírode. Silný vietor môže vyvracať stromy. Radnica tiež odporúča preparkovať automobily z Východnej ulice a neparkovať v blízkosti vzrastlých drevín, kde môže dôjsť k zlomeniu aj zdravých stromov.

"Ak by došlo k zaplaveniu územia, mali by obyvatelia zostať pokojní a riadiť sa pokynmi, ktoré budeme v spolupráci s hasičmi, políciou i záchrannými zložkami zverejňovať na webovej stránke mesta i sociálnych sieťach, vrátane aplikácie Munipolis," doplnila Ságová.


Úrad v Bánovciach nad Bebravou vydal v kvôli počasiu odporúčania


Okresný úrad Bánovce nad Bebravou odporučil v súvislosti s možným vznikom povodní všetkým obciam v okrese prijať potrebné opatrenia. TASR o tom informovala prednostka OÚ Jozefína Novotná.

OÚ odporúča samosprávam preveriť kritické úseky na vodných tokoch ako aj kritické úseky v katastrálnom území obcí a funkčnosť dažďovej kanalizácie obce, najmä zaústenia do vodných tokov a recipientov.

Okres tiež odporúča preveriť možné prekážky vo vodných tokoch a kritických úsekoch (aj v ich blízkosti), ktoré by mohli spôsobiť problémy pri plynulom odtoku vody a funkčnosť povodňovej techniky vo vlastníctve obcí a dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) obcí.

"Odporúčame tiež preveriť dostupnosť techniky vo vlastníctve fyzických a právnických osôb na území obcí použiteľnej pri výkone povodňových záchranných prác a v prípade potrebnej aktivácie preveriť dostupnosť členov DHZ obce, členov povodňovej komisie obce a členov povodňovej hliadkovej služby,"
uviedla Novotná s tým, že obce disponujú protipovodňovými vozíkmi.

Okresný úrad je podľa nej v pohotovosti, neustále monitoruje vývoj situácie a je pripravený kedykoľvek pomôcť.

Banská Bystrica sa pripravuje na extrémne zrážky, popoludní má zasadnúť krízový štáb


V súvislosti s avizovanými výdatnými zrážkami mesto Banská Bystrica intenzívne komunikuje so všetkými zainteresovanými zložkami. Vo štvrtok zasadne krízový štáb mesta s cieľom zosumarizovať postupy, ako aj materiálne a technické zabezpečenie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková s tým, že zasadnutie by sa malo konať popoludní.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


O tom, že mesto v súvislosti s extrémnymi zrážkami, ktoré avizoval Slovenský hydrometeorologický ústav na území Slovenska, prijíma aktívne opatrenia na zmiernenie prípadných negatívnych dosahov, informoval TASR aj mestský poslanec Matúš Molitoris.

"Vzhľadom na kopcovitý terén niektorých mestských častí sa dajú očakávať prechodné zvýšené prietoky vody, najmä na vozovke. Ide hlavne o mestskú časť Sásová. Ako poslanec za tento volebný obvod budem pozorne sledovať vývoj situácie a v prípade potreby som pripravený koordinovať pomocné práce," dodal Molitoris.

Samosprávy v Nitrianskom kraji sa pripravujú na príchod silných dažďov


Mestá, ale aj organizátori kultúrnych podujatí v Nitrianskom kraji sa pripravujú na prichádzajúce daždivé počasie. Viaceré samosprávy už pre verejnosť vydali usmernenia ako zvládnuť očakávanú vlnu nepriaznivého počasia.

Nitriansky primátor Marek Hattas uviedol, že krízový štáb mesta sa už pripravuje na vlnu výdatných dažďov. "Pršať začalo už vo štvrtok, najsilnejšie zrážky majú byť v piatok. Je dôležité, aby sme boli pripravení na možné riziká spojené so záplavami a prívalovými dažďami," uviedol primátor. Mesto zároveň zverejnilo odporúčania, podľa ktorých by sa obyvatelia mali na výdatné dažde pripraviť.

S opatreniami začala aj komárňanská radnica. Ako informovala, mestská spoločnosť KOMVak zintenzívnila práce na čistení kanalizačnej siete, ktorú pripravuje na možné prívalové dažde. "Kontrolujú sa retenčné nádrže, prívalové čerpadlá, dažďové rigoly, čerpacie stanice a hlavne dažďové vpusty. Spoločnosť žiada obyvateľov, aby skontrolovali vpusty aj na svojich uliciach. Ak sa do nich dostalo lístie alebo iné nečistoty, je potrebné ich odstrániť," uviedlo mesto Komárno.

Na výdatné zrážky sa pripravujú aj mestá Vráble a Topoľčany. "Na základe predpovede počasia na najbližšie dni aj aktuálnych informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu bude záver kultúrneho leta aj náhradný program v Dome kultúry zrušený," informovala topoľčianska radnica na sociálnych sieťach.

Predpoveď daždivého počasia ovplyvnila aj viaceré kultúrne a športové podujatia. Organizátori už napríklad informovali o zrušení koncertu zoskupenia La Goia, ktorý sa mal konať vo štvrtok večer na Nitrianskom hrade. "Nový termín je 7. decembra v synagóge," uviedli na sociálnej sieti. Zrušené je aj slávnostné otvorenie novej pumptrackovej dráhy v Nitre, ktorá mala byť po prvýkrát sprístupnená verejnosti v sobotu 14. septembra. Ako informoval Nitriansky samosprávny kraj (NSK), pre nepriaznivé počasie sa podujatie presúva na náhradný termín. "O dátume budeme včas informovať," doplnil NSK.

Na západnom a strednom Slovensku treba počítať so silnými dažďami



Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. Vo viacerých okresoch Slovenska hrozia aj povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v týchto súvislostiach výstrahy prvého i druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí počas celého dňa v celom Bratislavskom kraji a vo väčšine okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja. Platí aj pre okresy Topoľčany, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. SHMÚ miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 120 až 180 milimetrov. "Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," dodal ústav.

Prvý stupeň pred dažďom vydali pre väčšinu okresov Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Tam predbežne platí výstraha od 18.00 h.

Tvoriť sa môžu aj povodne z trvalého dažďa. Výstrahy druhého stupňa platia pre Záhorie - krajný západ, stredné Považie, Kysuce, horná Nitra a okresy Žilina sever i Rajčanka, Zlaté Moravce a Topoľčany. Prvý stupeň platí pre okresy Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín.