Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

Danko chce, aby sa stretli ústavní činitelia k Istanbulskému dohovoru

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Stretnutie Danko navrhuje v súvislosti s pripravovaným zhromaždením pred Prezidentským palácom, ktoré organizujú zástupcovia dohovoru.

Bratislava 4. februára (TASR) - Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputová, aby zorganizovala stretnutie troch ústavných činiteľov, na ktorom by hlava štátu, šéf parlamentu a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) prebrali pozíciu SR k Istanbulskému dohovoru. Toto stretnutie navrhuje na 11. februára. Chce tiež, aby prezidentka prijala signatárov Slovenského dohovoru za rodinu.

Stretnutie Danko navrhuje v súvislosti s pripravovaným zhromaždením pred Prezidentským palácom, ktoré organizujú zástupcovia dohovoru. Danko sa obáva, že toto zhromaždenie zneužije ĽSNS, pretože na téme Istanbulského dohovoru parazituje.



Šéf parlamentu chce, aby si ústavní činitelia vyjasnili svoje pozície k Istanbulskému dohovoru. Čaputová podľa neho porušuje svoje ústavné povinnosti a nekoná v tejto veci, keď k dohovoru nezaujíma postoj.

Prezidentka ešte v januári avizovala, že si v súvislosti s Istanbulským dohovorom dá urobiť právnu analýzu z hľadiska procesných krokov a toho, čo ako hlava štátu môže v tejto veci urobiť. Reagovala tak na výzvu predstaviteľov SNS, ktorí ju žiadajú, aby oznámila Rade Európy, že SR nebude tento dohovor ratifikovať.

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými Národná rada SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.