Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

A. Danko: Generálna prokuratúra by mala preskúmať stanovy SaS a OĽaNO

Na snímke predseda NRSR Andrej Danko (SNS) Foto: TASR - Andrej Galica

Dankovi osobne sa páči model z iných krajín, kde je napríklad stanovené, že strana, ktorá chce súťažiť v parlamentných voľbách, musí mať aspoň 500 členov.

Bratislava 12. júna (TASR) - Generálna prokuratúra SR by mala preskúmať stanovy politických strán SaS a OĽaNO-NOVA, lebo tie si zabetónovali členov a ďalších neprijímajú. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike to vyhlásil predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko.

"Je v súlade s ľudskými právami, že sa nikto z občanov nemohol za posledné roky stať členom OĽaNO? Keďže štát dáva Igorovi Matovičovi financie, ktokoľvek má právo požiadať o členstvo. Matovič môže povedať, že neprijme toho a toho, ale nie pravidelne. Preto je dôvod, aby generálna prokuratúra preskúmala stanovy týchto strán, ako SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré si betónujú členstvo," zdôraznil Danko.

Podľa jeho slov príde do parlamentu zákon, ktorý bude riešiť aj tieto veci. Dankovi osobne sa páči model z iných krajín, kde je napríklad stanovené, že strana, ktorá chce súťažiť v parlamentných voľbách, musí mať aspoň 500 členov.

"Keď sa kreovala vládna koalícia, bolo vidieť, kto je politická strana a kto je len náhodný zhluk ľudí. Aj udalosti posledných dní dávajú za pravdu, že náhodné priateľstvá a rodinné zväzky sa rozpadávajú," poznamenal na margo rozkolu v opozičnom hnutí Sme rodina, ktoré zo svojich radov vylúčilo troch poslancov.

Danko tvrdí, že každý má právo na politický názor. "Ja si ale myslím, že ak niekto neprijíma členov, je to porušenie základných práv. Súčasný zákon je slabý. Veď nie je v poriadku, ak niekto za týždeň kúpi dve strany a ak strana neprijíma členov," dodal.