Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Danko: Pápežovi Františkovi budem tlmočiť pozvanie na Slovensko

Na archívnej snímke pápež František máva veriacim z papamobilu, v ktorom mu spoločnosť robili štyri deti pred generálnou audienciou na Námestí sv. Petra 8. júna 2016. Foto: TASR/AP

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) to potvrdil dnes pre TASR v Ríme v predvečer Generálnej audiencie u svätého otca. Danko pápežovi Františkovi priniesol ako dar dubový kríž s ľudovými motívmi.

Rím 21. júna (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) bude tlmočiť pápežovi Františkovi pozvanie na Slovensko. Potvrdil to dnes pre TASR v Ríme v predvečer Generálnej audiencie u svätého otca, po ktorej bude mať s pontifikom aj krátke osobné stretnutie. Toho sa zúčastní aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Danko je s delegáciou na dvojdňovej pracovnej návšteve v metropole Talianska.

Podľa Danka pripadajú do úvahy dva scenáre. Buď by pápež na Slovensko zavítal počas júlovej návštevy Poľska, alebo by išlo o samostatnú návštevu v inom termíne. "V zmysle protokolu, ktorý nám to dovoľuje, chceme tlmočiť pozvanie, možno poprosiť o výnimku a návštevu Slovenska, keďže vieme, že bude v Poľsku," vysvetlil Danko, ktorý vidí napríklad možnosť navštívenia Popradu. Danko pápežovi Františkovi priniesol ako dar dubový kríž s ľudovými motívmi.

Na snímke zľava Jozef kardinál Tomko, podpredseda NR SR Béla Bugár, predseda NR SR Andrej Danko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO - NOVA Richard Vašečka počas štátnej recepcie pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda a prevzatia predsedníctva SR v Rade EÚ na nádvorí hotela Antico Palazzo 21. júna 2016 v Ríme.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Spolu s Dankom a Bugárom je v delegácii aj opozičný poslanec Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). "Napriek tomu, že je zo strany, ktorá nemá štruktúry, hodnotovo je to vysoko veriaci človek a je spravodlivé, aby tu bol aj zástupca opozície. Je to reprezentácia NR SR a musí to byť vyvážené," povedal šéf parlamentu.

Vašečka TASR potvrdil, že aj keď v prípade Danka a Bugára ide o politických súperov, neznamená to, že musia byť nepriatelia. Konanie samotného pápeža Františka považuje za prorocké. "To je spôsob, ktorým má cirkev fungovať," povedal opozičný poslanec. On ako dar priniesol svoju knihu Recept na dobré manželstvo. "Som ženatý 19 rokov, mám štyri deti. Určite sú aj skúsenejší, ale ja to píšem, lebo viem písať a prednášať. Ale určite si nechám sám dobre poradiť," dodal Vašečka.

Aj Bugár vníma pápeža Františka pozitívne. "Nerád cestujem, ale sem som sa tešil. Veľmi rád sa stretnem so Svätým otcom. Je to jednoznačne pokrokový pápež. Ján Pavol II. bol veľký človek, Benedikt XVI sa jednoznačne držal dogiem. Ten súčasný hovorí, že všetci sme rovnakí, akurát, že jeden je hore a druhý dole, ale to sa môže zmeniť. Je to pokrokový pápež," uzavrel Bugár.

Bugár: Avízo Richarda Sulíka , že nám urobí zo života peklo, sa napĺňa

Bolo by dobré, keby politici na Slovenku na šesť mesiacov, počas ktorých bude SR predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, zložili zbrane. Pre TASR to dnes povedal líder Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý je spolu s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a opozičným poslancom Richardom Vašečkom (OĽaNO-NOVA) na pracovnej návšteve Svätej stolice.

"Vidieť, že avízo Richarda Sulíka (SaS), že nám urobí zo života peklo, sa napĺňa. Som rád, že niektorí politológovia hovoria, že toto nie je dobré a že to môže nahlodať základy demokratického systému," zdôraznil Bugár.

Danko je presvedčený, že Slovensko je na predsedníctvo pripravené vzorovo. "Veľa ľudí, ktorí deštruujú vládu, si ani neuvedomuje, aká je to zodpovednosť. Kto sa nedotkol štátnej moci a nevidel, ako funguje štát, si to nedokáže uvedomiť. Sme vynikajúco pripravení, máme stabilnú vládu, a to je dôležité. Bola by blamáž, keby sme tu počas predsedníctva mali cirkusy. Politici by si mali vstúpiť do seba a bojovať politicky. To, ako robí politiku opozícia, už hraničí s revolúciami a hystériou," uzavrel.

Aj Vašečka si myslí, že príprava Slovenska na predsedníctvo sa brala vážne. Nie je však za to, aby počas tohto obdobia na Slovensku politici zložili zbrane. "Neznamená to, že budeme robiť hanbu Slovensku, ale neznamená to ani, že ak máme predsedníctvo, žiadne vnútorné veci sa riešiť nebudú," uistil.

Blížiacemu sa slovenskému predsedníctvu je venovaný aj program pracovnej návštevy Vatikánu. Dnes večer sa konala recepcia pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda a prevzatia predsedníctva SR v Rade EÚ. Po nej nasledoval slávnostný koncert v Bazilike sv. Praxedy, kde zaznelo hudobné dielo Ľubomíra Horňáka Dvaja bratia Cyril a Metod. Záštitu nad koncertom prevzali minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) a emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, slovenský kardinál Jozef Tomko.


V stredu (22.6.) sa vo Vatikáne uskutoční generálna audiencia u pápeža Františka. Popoludní sa ešte pred návratom do vlasti Danko zúčastní na komentovanej prehliadke Vatikánu a centra Starého Ríma.