Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Definícia správnej zdravotnej starostlivosti sa nerozšíri

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh mal priniesť aj zmeny týkajúce sa zdravotníckych štandardov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Definícia správnej zdravotnej starostlivosti sa nerozšíri. Národná rada (NR) SR v stredu odmietla opozičnú novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Predložil ju poslanec Peter Stachura (KDH), ktorý navrhol doplnenie definície o rešpektovanie hospodárnosti, nevyhnutnosti a zmysluplnosti zdravotnej starostlivosti.

"Cieľom bolo zamedziť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti nad rámec potrieb pacienta (napríklad, ak je postačujúci malý operačný výkon, vykonanie veľkej operácie z nemedicínskych dôvodov), zdravotnej starostlivosti, ktorá nie je zmysluplná (napríklad implantovanie defibrilátora pacientovi v terminálnom štádiu ochorenia) a rovnako zamedziť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia, ktorá presahuje hospodárske možnosti SR a zároveň znižuje disponibilné zdroje pre ostatné zložky v sektore," vysvetlil.

Návrh mal priniesť aj zmeny týkajúce sa zdravotníckych štandardov. Kresťanskí demokrati navrhovali, aby rezort zdravotníctva na základe novely vydal vyhlášku, ktorá by zadefinovala metodiku tvorby štandardov vrátane zákonných požiadaviek na vytvárané a už pripravené štandardy.