Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Demokrati: Bez bezpečnosti a ochrany právneho štátu sa EÚ rozpadne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rozhovor so stranou Demokrati je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Bratislava 29. mája (TASR) - Bez bezpečnosti a ochrany právneho štátu sa Európska únia (EÚ) rozpadne. Vďaka EÚ sa Slovensko pozdvihlo, vyše 80 percent verejných investícií na Slovensku je z európskych peňazí. V rozhovore pre TASR to uviedla strana Demokrati, ktorá sa uchádza o hlasy voličov v júnových eurovoľbách. Dodáva, že alternatíva voči nášmu členstvu v EÚ neexistuje. Rozhovor so stranou Demokrati je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP).



-Aké sú hlavné priority vašej strany pre voľby do EP?-



Základné piliere, na ktorých musia pevne stáť Slovensko a Európska únia, sú obrana a bezpečnosť, spravodlivosť, ochrana demokracie a zelená a solidárna Európa. Na kandidátke Demokratov sú osobnosti, ktoré sú garanciou týchto hodnôt a ľudia ich poznajú ako odborníkov v spomínaných oblastiach. Bez bezpečnosti a ochrany právneho štátu sa Európska únia rozpadne. Na tom musíme trvať.



-V čom môže EP pomôcť Slovensku?-



Európsky parlament funguje na troch úrovniach, a to legislatívnej, kontrolnej a rozpočtovej. Všetky oblasti priamo ovplyvňujú Slovensko, EP prináša prospešné zákony, kontroluje ich dodržiavanie a transparentnosť a rozhoduje o financiách, ktoré smerujú do jednotlivých krajín. Dnes vidíme, že ak vláda a poslanci nerozhodujú v prospech ľudí, ale samých seba, môžeme o tieto výhody prísť. Bez peňazí z európskych fondov by sme boli niekde na úrovni rozvojových krajín. Každý vidí, ako sa vďaka EÚ Slovensko pozdvihlo.



-Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v Únii?-



Matematika nepustí, vyše 80 percent verejných investícií na Slovensku je práve z európskych peňazí. Sú to nemocnice, školy, domovy sociálnych služieb či kanalizácie. No nie je to len o tom. Členstvo v EÚ nám garantuje slobodu pohybu, spoločnú silnú menu, možnosti kvalitného štúdia, výmenných pobytov a pracovných príležitostí. Alternatíva voči nášmu členstvu v EÚ neexistuje.



-V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?-



Strana Demokrati je súčasťou najstaršej a najväčšej európskej frakcie Európskej ľudovej strany (EPP), v ktorej chce aj po eurovoľbách ďalej pôsobiť. EPP má dnes šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, je veľká šanca, že ňou bude aj po voľbách, máme priateľské vzťahy a vieme sa za Slovensko postaviť na najvyšších miestach v Európskej únii.





UPOZORNENIE: TASR požiadala o rozhovor všetky kandidujúce subjekty.