Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Slovensko

Demokrati deklarovali podporu možnej mimoriadnej schôdze k pediatrom

Na archívnej snímke volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská. Foto: TASR - Pavol Zachar

Volebná líderka strany Andrea Letanovská upozornila na to, že situácia v ambulantnej sfére je kritická.

Bratislava 20. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Demokrati by podporili otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu k situácii s pediatrami. Podporu deklarovali listom aj Úradu vlády (ÚV) SR. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovala volebná líderka strany Andrea Letanovská.

"Strana Demokrati ponúka 15 poslancov na otvorenie mimoriadnej schôdze a súčinnosť pri prijímaní opatrení, ktoré nám pomôžu zafixovať stav, ktorý už znamená a predznamenáva cestu do úplného kolapsu," priblížila.

Upozornila na to, že situácia v ambulantnej sfére je kritická. "Ambulantní lekári a pediatri sú vo vysokom veku, sú prestarnutí," podotkla. Poukázala tiež na to, že stovky pediatrov podali pre vyťaženosť výpovede z ambulantných pohotovostných služieb, aby vyslali jasný signál.

Situáciu v ambulantnom sektore treba podľa jej slov riešiť. Demokrati to označili za svoju prioritu. Chcú napríklad postaviť 200 nových ambulancií. Riešenia nateraz však môže podľa Letanovskej priniesť kabinet Ľudovíta Ódora, a preto treba podporiť ich opatrenia.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič tento mesiac avizoval, že na rokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu by sa mohlo riešiť skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí.