Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Disciplinárny senát SAK uznal vlani advokáta A. Baránika za vinného

Na snímke podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Alojz Baránik, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

SAK spresnila, že prvostupňové rozhodnutie disciplinárneho senátu z 12. mája 2021 bolo potvrdené odvolacím disciplinárnym senátom zo dňa 21. októbra 2021.

Bratislava 14. júla (TASR) - Disciplinárny senát Slovenskej advokátskej komory (SAK) uznal vlani poslanca parlamentu a advokáta Alojza Baránika (SaS) za vinného z porušenia povinnosti zachovávať vážnosť a dôstojnosť, ktorú vyžaduje postavenie advokáta. Upustil však od uloženia trestu. TASR to potvrdili z mediálneho odboru SAK. Upozornil na to webový portál denníka Plus jeden deň.

Túto povinnosť mal porušiť verejne prednesenými výrokmi na adresu sudkyne všeobecného súdu, v minulosti kandidátky na funkciu členky disciplinárneho súdu. "Výroky, v ktorých sudkyňu označoval za ‘príslušníčku justičnej mafie‘, za ‘ťažkú prieťahárku‘, ‘najväčšiu korupčníčku‘ na Krajskom súde v Bratislave a pod., a to bez akýchkoľvek vecných dôkazov, podľa názoru disciplinárneho senátu nepochybne prekročili rámec slušnosti a dôstojnosti, ktoré si vyžaduje postavenie advokáta," podotkla komora.

SAK spresnila, že prvostupňové rozhodnutie disciplinárneho senátu z 12. mája 2021 bolo potvrdené odvolacím disciplinárnym senátom zo dňa 21. októbra 2021.

Baránik reagoval, že sa obrátil so správnou žalobou na súd, aby preskúmal rozhodnutie disciplinárnej komisie. "Žaloba bola podaná vo februári a odvtedy nemám o postupe súdu žiadne informácie," podotkol. Bráni sa, že nemal v úmysle spáchať disciplinárny delikt, ale chcel len realizovať ústavou zaručené právo a povinnosť vykonávať mandát poslanca Národnej rady SR v súlade s jeho presvedčením.

Rozhodnutie odvolacieho disciplinárneho senátu SAK považuje za neprijateľné. "Má potenciál ovplyvniť konanie vo veci žalobkyne Ayše Pružinec Erenovej, v ktorom Krajský súd Košice rozhoduje o rozsudku Okresného súdu Bratislava I, ktorý v celom rozsahu vyhovel žalobkyni a priznal jej odškodnenie vo výške 200.000 eur pre tie isté moje skutky, o ktorých sa rozhodovalo v uvedenom disciplinárnom konaní," zdôraznil.